Skip to main content

Er waren heel veel goede talks tijdens het WoHaSu 2023 en dus ook heel veel favorieten. Maar als ik er een moet kiezen dan is dat die van Positive Psycholoog Alla Klymenko uit de Oekraïne.

WoHaSu 2023: Art of Kintsugi

Alla vertelt over de art of Kintsugi, een Japanse traditie om gebroken keramiek te repareren met goud. Hierdoor wordt het gerepareerde object meer waard dan voor het kapot was. De barsten worden geaccentueerd met goud. Hiermee worden de imperfecties omarmd en krijgt het object zijn eigen unieke uiterlijk. Alla gebruikt, tijdens haar speech op WoHaSu 2023, Kintsugi als metafoor voor wie we zijn en het verhaal dat we te vertellen hebben. Geluk en gelukkig zijn gaan niet alleen over het hebben van positieve gevoelens en ervaringen maar over het onszelf volledig accepteren. Dat is een proces.

WoHaSu 2023: Levenslessen

Volgens Alla start het met breken en vervolgens gaat het om de beslissing of je jezelf wel of niet wil helen. In het helingproces kun je een shortcut kiezen of de duurzame weg, die vele malen langer duurt. Maar juist het feit dat het langer duurt en je meer tijd hebt om alles te doorvoelen is nodig om echt te verwerken. We hebben allemaal onze levenslessen en zolang we die niet echt leren blijven die zich herhalen. Pas op het moment dat we er echt doorheen gaan worden we sterker (you cannot heal if you cannot feel). Zo is het ook met Kintsugi. De traditionele manier van repareren met goud moet lang uitharden. Als je hebt de tijd geeft zal het keramiek nooit meer breken op de plaats van de barsten.

WoHaSu 2023: Imperfectie omarmen

Bovendien gaat het repareren niet om het wegwerken of verbergen van de lijnen en de barsten maar om ze glad en zichtbaar mooi te maken. Die laten namelijk zien wie je bent en wat je verhaal is. Dat is waarom het gaat bij de imperfectie omarmen. Of zoals Ernest Hemmingway het prachtig zei: “We all are broken that is how the light gets in.”

We kunnen altijd ons verhaal veranderen en daarmee ons leven.

Een andere favoriete talk was die van Raj Sisodia. En meer over WoHaSu 2023 vind je hier.

Leave a Reply