Werkgeluk tips
Werkgeluk tips
12/27/2022

Werkgeluk vergroten in jouw organisatie: de 3 do’s and don'ts

12/27/2022

Meer werkgeluk voor medewerkers, vitaliteit in de organisatie, een positieve cultuur bouwen, het zijn onderwerpen die in veel organisaties hoog op de agenda staan. Maar waar veel organisaties het lastig mee hebben, is om dit handen en voeten te geven. Wil jij werkgeluk vergroten en vitaliteit neerzetten in jouw organisatie? Hierbij drie praktische tips voor hoe je het wél succesvol aanpakt én drie tips over wat je vooral níet moet doen.


Wat je wél zou moeten doen voor het vergroten van werkgeluk in jouw organisatie:

1. Begin bij het begin


Hoe pak je het aan, waarmee te beginnen? Als we bij klanten deze vraag krijgen, is het antwoord altijd: gewoon bij het begin, namelijk bepalen wat je precies wil bereiken en vooral waarom je dat wilt? Doe je het voor de buhne? Of doe je het omdat je medewerkers echt belangrijk zijn en je gelooft dat hun welzijn een voorwaarde is voor succes en het behalen voor je doelen? Dat bepalen en daar eerlijk over zijn, lijkt heel simpel maar dat is het niet. Want natuurlijk gaat niemand zeggen dat medewerkers niet belangrijk zijn, dat is zo sociaal ongewenst en uit de tijd om dat te denken en te zeggen. Maar het vervolgens ook echt gaan dóen, dat is andere koek. Wat doe je als het echt moeilijk wordt? Hoe ga je ermee om als het financieel moeilijk wordt? Een eerlijk antwoord op de vraag waarom doe je het, daar begint het mee. En: wat wil je precies bereiken? Hoe ziet de organisatie eruit als je dat bereikt hebt?


2. Laat voorbeeldgedrag zien! Het is de sleutel tot succes


Als leiders vitale en gelukkige medewerkers willen, zullen ze zelf het goede voorbeeld moeten geven. Een MT dat een workshop stoppen met roken organiseert voor medewerkers, maar zelf staat te paffen naast de voordeur? Vergeet het maar. Om gedrag effectief te veranderen is het voorbeeldgedrag van managers en leiders in de organisatie heel belangrijk, walk the talk en talk the walk. Dus wil je dat mensen plezier hebben op het werk? Heb zelf plezier! Wil je dat mensen een gezonde leefstijl hebben? Doe voor hoe dat eruit ziet! Daarnaast is het belangrijk om het gewenste gedrag actief ondersteunen, door bijvoorbeeld trainingen aan te bieden, het onderwerp van gesprek te maken tijdens feedback gesprekken etc. Het inrichten van structuren en processen die het gewenste gedrag ondersteunen dus.

 

3. Doe het samen


Beleid neerzetten over het hoofd van de medewerkers is aan de orde van de dag. Maar we weten allemaal ook dat mensen veel eerder iets gaan doen als ze het zelf bedacht hebben. Dus afdeling HR, People&Culture: laat medewerkers zélf het vitaliteitsbeleid bepalen. Laat ze zelf meedenken over het werkgelukprogramma. Waar hebben zij behoefte aan? En ondersteun dat dan actief met budget en veel communicatie. En: doe zelf ook mee!

Wat moet je vooral niet doen om werkgeluk te vergroten?

1. Teveel focus op pret en positiviteit


Positiviteit is een belangrijke pijler van werkgeluk. Maar wel náást de andere drie pijlers: purpose, people en progress. Uit onderzoek blijkt dat als er niet gesproken mag worden over fouten, als er nooit iets mis mag gaan, als alles altijd maar leuk en gezellig moet zijn, dat mensen daar juist heel ongelukkig van worden. De juiste balans tussen positieve en negatieve emoties en het ervan van het hele spectrum daarvan, dat draagt bij aan geluk.


2. Verwachten dat het vanzelf gaat


Een cultuur is er altijd, of je er iets aan doet of niet. Maar een cultuur waarin vitaliteit en werkgeluk de normaalste zaak van de wereld zijn, dat gaat niet vanzelf. Ook niet als je een goed plan hebt, als je medewerkers hebt betrokken en als je zelf het goede voorbeeld geeft. Het bouwen van een positieve cultuur heeft altijd tijd, aandacht, liefde en energie nodig.


3. Meten en dan niets doen


Meten hoe gelukkig mensen in de organisatie zijn, of wat ze vinden van je beleid en er vervolgens niets mee doen: dat is de beste strategie om te zorgen dat mensen nooit meer met je meedenken of antwoord geven op een vraag.


Dus....

Begin vooral vandaag nog. Probeer het uit. Want wat in de ene organisatie werkt, hoeft helemaal niet te werken in een andere organisatie. Nodig mensen uit om mee te denken, ga aan de slag en zet die cultuur neer waar iedereen in wil werken! We horen graag wat bij jullie in de organisatie werkt en wat er niet werkt.

Reacties