Skip to main content
Had Johan Cruyff nog geleefd, dan had hij prachtige dingen gezegd over onze Oranje Leeuwinnen, die bezig zijn aan hun opmars in de wereld van het vrouwenvoetbal. Wat jammer toch. Maar gelukkig kunnen we nog wel even teren op wat ie al gezegd heeft voordat-ie de bal aan Maarten gaf (vrij naar de pijp aan…) Zo heeft hij gezegd; Als je gelukkig wil zijn, moet je dingen doen waar je gelukkig van wordt. Maar dingen doen waar je gelukkig van wordt, dat is nog niet zo gemakkelijk. We weten best wat we moeten doen om gelukkiger te worden, het internet staat vol met lijstjes: de vier tips, de 10 beste adviezen, 5 stappen naar… We doen het alleen niet. Als het zo gemakkelijk was, dan hadden we die vier tips allang opgevolgd. Ons eigen gedrag veranderen is nou eenmaal het moeilijkste wat er is.

Gewoontedieren

Wist je dat 40% van ons gedrag bepaald wordt door gewoontes? En gelukkig maar, want daarmee besparen onze hersenen tijd én energie. Maar het betekent dus dat we 40% van de tijd dingen onbewust doen, we zijn gewoontedieren. Tandenpoetsen, schakelen in de auto, je evenwicht bewaren op de fiets, typen met 10 vingers (als je tenminste tot de gelukkigen behoort die dat nog geleerd hebben). Het gaat vanzelf, je hoeft er niet bij na te denken. Dat geldt voor gedrag dat goed voor ons is, maar ook voor gedrag dat wellicht minder effectief is. Dus als je je gedrag wil veranderen is het slim om eerst eens te kijken naar die gewoontes, welke gewoontes werken wel mee voor jouw geluk en welke niet?

Nieuw gedrag

En daarna na te denken over welk ander gedrag je nodig hebt. Welk doel wil je bereiken met dat nieuwe gedrag? Op welke manier gaat dat je leven beter maken? Welk concreet gedrag heb je nodig om dat doel te bereiken? En welke ondersteuning heb je nodig om dat nieuwe gedrag echt te laten plaatsvinden. Jouw eigen gedrag is de sleutel tot je succes. Binnenkort meer over hoe dat werkt.

 

Opleiding Werkgelukdeskundige

Wil jij aan de slag om werkgeluk in jouw organisatie te vergroten? In onze opleiding tot werkgelukdeskundige komt gedragsverandering uitgebreid aan de orde. Zowel van jezelf, als hoe je anderen daarbij helpt. Kijk op www.happyoffice.nl/werkgelukdeskundige voor meer info. Of mail ons even voor het maken van een belafspraak (fennande@happyoffice.nl)

Leave a Reply