Skip to main content

Steeds meer organisaties beseffen dat een positieve werkcultuur en werken aan werkgeluk de spreekwoordelijke achterdeur dicht(er) houdt en de voordeur wijder open zet. Personeelstekorten, moeite om mensen te werven en tegelijk een hoog verloop én hoog verzuim, er zijn redenen te over om mensen op de eerste plaats te zetten en een cultuur te bouwen waar mensen zich thuis voelen, gewaardeerd en uitgedaagd worden het beste uit zichzelf te halen. Veel organisaties zijn daar dan ook volop mee aan de slag. En toch is het werkgeluk in Nederland, volgens onderzoek van de ABN AMRO, gedaald. Hoe kan dat?

Uit het onderzoek van de bank blijkt dat werk-prive balans en gezondheid belangrijke factoren zijn voor ons geluksgevoel. Door de personeelstekorten lijken juist deze twee onder druk te staan. ‘Het is gewoon niet te doen, we krijgen het werk nooit af. En hebben we niet iemand binnengehaald, dan zegt een andere collega alweer op, omdat ie bij de concurrent net iets meer verdient,’ zo vertelde een klant ons deze week. ‘Het is echt dweilen met de kraan open. En dan beginnen de vakanties nu ook nog eens. En ik heb gewoon geen tijd om voldoende tijd aandacht aan iedereen te besteden.’

 

Vier tips om deze ontwikkeling te keren

  1. Maak een duurzaam plan. Korte termijn zaken als een voetbaltafel en gratis fruit op het werk, gaan niet zorgen voor een blijvende verandering. Met elkaar in gesprek over waar behoefte aan is, wat de organisatie én de mensen nodig hebben, daar begint het mee.
  2. Begrijp je cultuur door en door. Begrijpen hoe je cultuur echt in elkaar steekt is nodig om ermee aan de slag te gaan. Als je teveel aan de oppervlakte blijft met je onderzoek, zal je ook alleen dingen aan de oppervlakte kunnen veranderen. Op termijn levert dat weinig tot niets op.
  3. Het begint aan de top. Pas als de directie en het management het goede voorbeeld geeft, zullen anderen volgen. Walk the talk én talk the walk.
  4. Betrek je collega’s. Plannen in de directiekamer over cultuurverandering zijn belangrijk, maar het moet gebeuren in de hele organisatie. Zorg er dus voor dat de plannen bedacht én gedragen worden in de hele organisatie.

En dan: Run the experiment. Je weet van te voren nooit wat gaat werken en wat niet. Natuurlijk zijn er heel veel goede voorbeelden van wat bij anderen gewerkt heeft, maar elke organisatie en elke cultuur is anders. Dus probeer het uit, leer ervan en verbeter. Veel succes!

 

Leren hoe jij dit in jouw organisatie duurzaam kunt werken aan cultuur? Volg de opleiding tot Positive Culture Agent. 

 

Photo by Jim Wilson on Unsplash

Leave a Reply