Skip to main content
Deze weken gaan de meeste mensen weer aan de slag en ook de meeste scholen zijn weer begonnen. Lekker weer in het ‘normale ritme’, maar we hebben massaal last van het ‘post-holiday syndrome’. Somberheid en chagrijnigheid omdat we weer aan de slag moeten. Wat moeten we daar aan doen, is de grote vraag? Verschillende media belden ons er deze week al over voor een interview. De belangrijkste vragen met antwoorden op een rij.

Maakt vakantie ook echt gelukkig?

Veel mensen antwoorden een hartgrondig ‘ja’ op deze vraag. Toch toont onderzoek dat het niet allemaal halleluja is. Na de vakantie  worden er meer echtscheidingen aangevraagd dan in andere periodes. Blijkbaar is langdurig en intensief samenzijn voor sommige stellen toch iets te veel van het goede. En de hele tijd ‘niets hoeven’ en ‘niet teveel nadenken’ is ook geen totaaloplossing. Na een aantal weken zijn wij in ieder geval wel weer toe aan wat hersenwerk. Uiteindelijk is iets doen wat betekenis en voldoening geeft, ook weer belangrijk.

Vasthouden van het vakantiegevoel, werkt dat?

Veel mensen doen erg hun best om hun vakantiegevoel vast te houden. Heerlijk, nog even rondlopen in de oudste korte broek, BBQ-en in de tuin en naar de Spaanse radio luisteren. Napret van de vakantie én voorpret voor de volgende, dragen zeker bij aan goed gevoel. Zo zegt ook geluksprofessor Sonya Lyubomirksy. Alleen, moeten we niet verwachten dat dat ons over een langere periode ook echt gelukkig maakt. Het effect van dit gevoel is namelijk niet diepgaand en werkt maar kort.

Maar wat dan wel?

Wat maakt nou dat je je tijdens je vakantie zo gelukkig voelt? Als je dat kunt vinden en kunt vertalen naar de je dagelijks leven en werk en daar probeert meer van te krijgen, zet je goede stappen. Na de vakantie hebben veel mensen goede voornemens. Helaas zijn ze dat in de waan van de dag ook weer snel vergeten…. Als je er echt werk van wil maken, moet je goed nadenken over het doel. Wat wil je precies veranderen en waarom? Hoe gaat dat je leven echt beter maken? Vervolgens is het belangrijk daar concreet gedrag bij te bedenken én minimaal drie manieren om jezelf daarbij te ondersteunen. Een briefje op je computer, een herinnering in je agenda, een afspraak met je collega. Werkt het niet? Dan moet je nog eens goed nadenken over je voornemen. Vind je het echt wel zo belangrijk? En hoe kan je jezelf beter ondersteunen om het ook echt te gaan doen?

Wat levert vakantie mij wel op?

Natuurlijk is vakantie bij uitstek het moment om uit te rusten, op te laden en te resetten. Even niet aan de telefoon en email geplakt zitten, is heel belangrijk voor een goed herstel na een drukke periode. Goed dus om je mail een aantal weken uit te zetten, zeker als de inhoud ervan stress veroorzaakt. Aan de andere kant, kan het ook helpen om juist tijdens je vakantie je mail en to-do-lijstje bij te houden, zodat je niet onrustig wordt en na de vakantie fris kan beginnen. Vakantie is ook het moment om weer even te verbinden met je dierbaren. Met het gezin op pad, echt tijd voor elkaar nemen, een potje catan of dubbelpatiencen. Hoe fijn is dat…

Hoe gebruik je je vakantie goed?

Voor veel mensen is de vakantieperiode een moment van reflectie, van weer even nadenken over wat je nou eigenlijk belangrijk vindt in het leven, in het werk. Wat is het nou wat je zo gelukkig maakt tijdens die vakantie? Buiten zijn, tijd met het gezin, lezen? Bij het plannen van de vakantie is het al belangrijk om goed na te denken over waar je nou het beste van oplaadt en hoe je op basis daarvan je vakantie indeelt. Is dat beginnen met drie dagen strand, of juist met drie dagen wandelen in de bergen? Of misschien spelletjes doen aan de rand van het zwembad? Waar raak jij je pre-vakantiestress kwijt en laad je het meeste van op?

Weer aan de slag, hoe doe je dat?

Allereerst: zorg voor een zachte landing. Neem nog een dag vrij om even op te ruimen, de was te doen, je geestelijk een beetje voor te bereiden. Hou de eerste werkdag zonder afspraken, maak eerst rustig je eigen todo lijst en ga niet als een wilde je emailbox aftikken (het meeste daarvan heeft zich waarschijnlijk vanzelf al opgelost). Neem de tijd om weer even met je collega’s bij te praten over hun vakantie en over wat er op het werk gedaan moet werken. Een zachte landing begint al voor je vakantie; zorg dat je je to-do lijst voor na de vakantie al klaar hebt (dan kan je dat loslaten) en zorg voor een opgeruimd bureau.

En bovenaan staat natuurlijk…

Werken aan je werkgeluk. Dat is natuurlijk het beste middel om na de vakantie weer goed te beginnen. Als je weet wat jou gelukkig maakt op het werk, kan je daar weer aandacht aan besteden, vanaf het moment dat je weer begint. Focus op het grotere doel (Purpose), verbinding met je collega’s, goede relaties op het werk (People), voldoening, het gevoel nuttig bezig te zijn en voortgang te boeke (Progress) en het hebben van plezier in wat je doet en met wie je het doet, dat gaat langer mee dan de drie weken vakantie. Daar profiteer je de andere 48 weken per jaar van.

En als je dan al weer aan de slag bent…

Van 23 – 27 september is de Week van het Werkgeluk. Een week om even stil te staan bij je eigen werkgeluk (eind september is bij jou je goede voornemen misschien ook al weer vergeten?) en dat in jouw organisatie! Kijk voor meer info en inspiratie op www.weekvanhetwerkgeluk.nl

Leave a Reply