Skip to main content

Gelukkige mensen zijn leukere ouders, vrienden en buren. Ze zijn beter in hun werk en succesvoller in het bereiken van hun ambities. Met meer gelukkige mensen wordt de wereld een beetje mooier. Daarom willen wij mensen graag gelukkiger maken en zo bedrijven helpen beter te presteren. Dat is waarom wij iedere ochtend fluitend naar ons werk gaan en, wanneer het gelukt is, met een grote glimlach op de fiets of in de auto terug naar huis gaan.

Gelukkige opdrachtgevers

Vier jaar geleden, toen we net begonnen, maakten we opdrachtgevers gelukkig door mooie dingen te maken; communicatiemiddelen die de boodschap van onze klant goed over het voetlicht brachten. Vanuit die rol gingen we steeds vaker meedenken over de inhoud van die boodschap ‘Waarom ben je als organisatie op aarde?’ ‘Welk relevant verhaal heb je daarover te vertellen?’ ‘Hoe vertel je dat?’ en belangrijker nog: ‘Hoe betrek je daar je mensen bij?’ Met als resultaat: gelukkige opdrachtgevers en betere communicatie.

Toch zetten we in de afgelopen twee jaar steeds vaker vraagtekens bij die resultaten. Betekenisgeving is belangrijk, zeker bij grote organisatieveranderingen, en onze opdrachtgevers waren blij met onze inzet. Maar leidde dit ook werkelijk tot gelukkiger medewerkers? En ging het bedrijf door het vertellen van verhalen en de inzet van mooie middelen ook werkelijk beter presteren? Natuurlijk draagt goede communicatie bij, maar eerlijk gezegd waren we vanuit onze rol maar met een klein stukje van het totale geluksgevoel van een organisatie bezig. Werken aan geluk gaat namelijk over opdrachten, afdelingen, vakgebieden en taakomschrijvingen heen.

Onderzoek

Omdat dit ‘gevoel van onbehagen’ bleef, zijn we gaan onderzoeken wat werkende mensen werkelijk gelukkig maakt. We hebben tientallen boeken en artikelen gelezen, lezingen en workshops gevolgd en zijn we gaan praten met directeuren, chief happiness officers en HR-professionals. Zo ontdekten we dat er heel veel belangstelling voor ‘geluk’ is. Niet alleen in Nederland en in de context van organisaties, maar ook in de wereld en op het niveau van landen. Hoewel er verschillende definities zijn, factoren soms net iets anders worden benoemd of een andere nadruk krijgen, zien we vooral veel overeenkomsten. Betekenisgeving is een belangrijk aspect van werkgeluk, verbonden voelen een ander, maar ook zorg en aandacht, gezondheid, fun, ruimte om zelf beslissingen te kunnen nemen en de mogelijkheid om te groeien, spelen een rol.

Met onze ervaringen en de kennis die we de afgelopen maanden hebben opgedaan, zijn we nu Happy Office gestart. We maken het geluksgevoel meetbaar, halen de ideeën op uit de organisatie, zoeken met een frisse blik naar verbeteringen, bedenken leuke en creatieve oplossingen en brengen energie en enthousiasme in organisaties om met dit onderwerp aan de slag te gaan. Ons doel is om bedrijven te helpen de juiste voorwaarden te scheppen, zodat hun medewerkers gelukkig zijn. Want gelukkige mensen presteren beter en daar vaart iedereen wel bij.

Maartje & Fennande