Skip to main content

Geluk. Wat is dat eigenlijk? Toen ik in mijn omgeving ging rondvragen kreeg ik heel verschillende antwoorden. “Als mijn kind mijn hand vastpakt.” “Ik voel me gelukkig als de zon schijnt.” “Geen idee, het overkomt me soms opeens.” Ondanks dat het onderwerp – door alle eeuwen heen – veel besproken is, worden we het niet eens over een definitie. Misschien geeft dat ook niet en is geluk voor iedereen iets anders.

Het streven naar geluk is ook al eeuwenoud. En net als de definitie niet benoemd is, heeft ook dat streven geen vast omlijnd stappenpad. Bij het streven naar geluk helpt het wel om er iets meer over te weten. Tony Hsieh, ondernemer en schrijver van het boek Delivering Happiness, definieert drie vormen van geluk.

Kort geluk

De eerste is kortstondig en heftig. Hij noemt het ‘Rockstar Happiness’. Het gaat dan om het eindelijk sluiten van die ene deal, een nieuwe auto, een wandeling in de zon. Heerlijk, maar dat gevoel blijft niet. Na verloop van tijd zakken we terug naar ons basisniveau. (Wat overigens ook geldt voor ongeluk. Uit onderzoek blijkt dat als mensen iets naars overkomt, waardoor ze heel ongelukkig worden, een ongeluk, een overlijden, ze na verloop van tijd ook weer terugkomen op het basisniveau van vóór het ongeluk. Dat geloof je echt niet als het je overkomt. Maar tijd heelt dus echt de wonden.)

In flow

De tweede noemt hij ‘flow’, being-in-the-moment, het helemaal opgaan in dat waar je mee bezig bent. Je denkt nergens anders aan, alleen dat ene. Wat een heerlijke ervaring! Het gebeurt soms op je werk, als je iets doet wat je écht heel leuk vindt. Goed om naar te streven dus, want daarmee vergroot je je geluksgevoel over een langere periode.

Kabels oprollen

De derde vorm van geluk levert een bijdrage aan je geluk over een nog langere periode. En ontvang je door een bijdrage te leveren aan iets wat groter is dan jezelf, door zinvol bezig te zijn, voor anderen, voor de maatschappij. En dat hoeft niet altijd een goed doel te zijn, maar wel zinnig en nuttig. Grappig genoeg komt het besef van deze vorm soms pas een dag later. Zo stond ik pas een eventje in de buurt waar ik woon op te bouwen en af te breken waar heel veel mensen plezier aan hadden beleefd. Van dat afbreken werd ik op zich niet zo blij, een uur kabels oprollen in mijn eentje, mwah, ik kan leukere dingen bedenken. Maar de volgende dag voelde ik me zo gelukkig met wat het had opgeleverd aan lachende gezichten, mensen die gezellig met elkaar stonden te praten, wauw! En dat gevoel blijft, want ik heb iets zinvols gedaan. Ondanks die kabels, dat maakte niets meer uit.

Lappendeken met grijze stukken

Eigenlijk is het leven net een kleurige lappendeken, die voor de volledigheid alle drie de vormen van geluk nodig heeft. Met grijze vlakken ertussen, die horen er ook bij. Het besef van deze drie vormen geeft je de kans om je eigen geluk te beïnvloeden. Dus een definitie? Die heb ik zo niet voor je. Een handvat voor bewustzijn over geluk wel. Die geeft Tony Hsieh je hierbij. Alsjeblieft. Thanks Tony.

Fennande