Kerst 2023
Werkgeluk tips
Werkgeluk tips
12/22/2023

Vijf tips om het meeste uit je kerstvakantie te halen!

12/22/2023

Bijna Kerstmis! Eigenlijk vind ik de voorpret altijd nog het leukst. Het verdelen van de gerechten onder de familieleden, dan bedenken wat ik zal maken, het huis versieren, taart en koekjes bakken, heerlijk. De tijd om een feestelijk kleedje, zoals de Belgen zeggen, aan te trekken en mooie herinneringen te maken. 


Dus... je hebt nog één dag om je werk af te maken, die laatste dingen doen die je nog wilde afronden en dan... even geen werk. Als je ervoor wilt zorgen dat deze kerstperiode de beste ooit wordt, kijk dan even naar deze vijf waardevolle tips om het meeste uit je kerstvakantie te halen!


Deel! 

Kerst draait om vrijgevigheid en vriendelijkheid. Misschien kan je nog vrijwilligerswerk doen voor een plaatselijk goed doel, kan je nog doneren aan een voedselbank of aan een instantie die kinderen ook een onvergetelijke kerst geeft. Help de buren de tuin bladvrij te maken of die grote boom te snoeien. Of maak gewoon een praatje en drink een kopje koffie met je  collega van wie je weet dat hij of zij geen familie heeft om de feestdagen mee door te brengen. Het zijn de eenvoudige en meestal kleine dingen die geluk brengen. Wist je dat de wetenschap heeft aangetoond dat 'random acts of kindness' dé manier is om gelukkiger te worden?  Naast dankbaar zijn. Ook een goeie in de kerstgedachte! 


Creëer je eigen tradities

Feestdagen staan bol van tradities en rituelen. En die kan je natuurlijk ook zelf maken! Of je nu de traditionele familie koekjes gaat bakken, gezellig samen op de bank een film marathon houdt (Ik wil Star Wars! of Sissi?) , of een grote wandeling gaat maken (weer of geen weer), samen de boom versiert, tradities zorgen voor een gevoel van saamhorigheid en maken het seizoen speciaal.


Digital detox

Informatieoverload en 24/7 bereikbaar, we worden er doodmoe van.  Deze kerst gewoon effe niet! Zet je notificaties af en leg je telefoon weg. Doe weer eens dingen zonder scherm. En geniet ervan! Plan een spelletjesavond, organiseer een familiediner of praat gewoon met elkaar bij de open haard. Wist je dat Netflix een prachtige open haard heeft? Die is nog beter voor het milieu ook! Zonder je telefoon bij de hand krijg je mooiere gesprekken.  Er is aan het eind van het jaar toch een heleboel om op terug te kijken, over na te praten en om vooruit te kijken naar het volgende jaar. 


Zorg voor jezelf

Terwijl je anderen blij maakt, mag je jezelf niet vergeten. Neem de tijd om dingen te doen die goed zijn voor jou. Op de bank met een lekker boek of magazine, een ontspannen wandeling maken, rondje op de schaatsbaan, een beetje mindfulness, prioriteit geven aan zelfzorg zorgt ervoor dat je het nieuwe jaar met een frisse en positieve vibe begint. 


Blik terug én vooruit. 

Dit is ook het seizoen om de tijd te nemen om na te denken over dit jaar: wat ging er goed? Wat wil je veranderen? En een plan te maken. Zoals Leonard Bernstein, de beroemde muzikant, ooit zei: "Om grootse dingen te bereiken, zijn er twee dingen nodig: een plan en net niet genoeg tijd." Maak dus een plan om van 2024 je beste jaar tot nu toe te maken. Maak in je plan onderscheid tussen het grotere plan (wat wil je bereiken), projecten (hoe bereik je dat, wat zijn de grote dingen?) en acties (wat zijn de concrete actiepunten om dit plan tot een succes te maken. Je direct richten op de acties, kan je overspoelen. Dus eerst de grote dingen en dan terugplannen  ). 


Veel liefs en fijne feestdagen! 

Maartje & Fennande 


PS. Happy Office is dicht van 22 december tot 8 januari 2024. Wil je in de tussentijd meer weten over onze online opleiding tot Werkgelukdeskundige of tot Positive Culture Agent? Mail ons dan even op info@happyoffice.nl

Reacties