Skip to main content

Op het werk zijn we vaak druk met de inhoud. En dat betekent dat we vaak te weinig tijd nemen om naar elkaar te luisteren of complimenten en feedback te geven. Dat is jam-er want oprechte aandacht maakt gelukkig. Gelukkig zijn er bedrijven die hier van nature wel goed in zijn. Zo staat bij Van der Steenhoven advocaten oprechte aandacht altijd al centraal.

“Onze klanten een uitstekende service verlenen is topprioriteit, maar stilstaan bij belangrijke momenten in de loopbaan van onze mensen vinden we net zo belangrijk. Wanneer advocaat-stagiaires bij ons beginnen, een pleitoefening hebben gedaan of worden beëdigd als advocaat, staan we daar graag bij stil,” vertelt Ester Kalis, managing partner van Van der Steenhoven advocaten. “Daarom organiseren we dan een borrel, een cadeautje en natuurlijk een persoonlijk praatje. Als een advocaat-stagiaire beëdigd wordt, dan nodigen we ook ouders, familie en vrienden uit. Dat wordt gewaardeerd. Dat blijkt ook wel uit het feit dat veel medewerkers lang bij ons werken, vaak al vanaf hun stage. Ik spreek ook voor mezelf; geen haar op m n hoofd die eraan denkt om hier weg te gaan.”

Geluk
“Hoewel ik het nooit eerder zo heb genoemd, ben ik altijd al bezig geweest met werkgeluk,” gaat Ester verder. “In 2012 was ik in Bhutan en ik vond het bijzonder om te zien hoe ze daar omgaan met geluk. Het is daar de belangrijkste indicator voor hun vooruitgang, heel anders dan in Nederland. Hier draait het meestal om cijfers, percentages, declarabele uren en winst. Dat is natuurlijk voor een goede bedrijfsvoering ook belangrijk, maar dat het uiteindelijk draait om de mens, ook in organisaties, wordt nogal eens vergeten.”

Koesteren
Leuke en goede mensen moet je koesteren, vindt Ester. “Mijn collega’s maken juist dat ik fluitend naar mijn werk ga.” Om het gevoel van plezier in het werk verder te benadrukken, zet Van der Steenhoven advocaten het jaar 2017 in het teken van werkgeluk. “Het geluk van onze mensen voorop zetten is niet meer dan logisch. En dat is echt niet alleen in het belang van onze medewerkers, ook als kantoor varen we daar wel bij. Ik geloof namelijk dat mensen die plezier hebben op hun werk en gelukkig zijn beter samenwerken, meer betrokken en veel creatiever zijn. En dat maakt dat je als organisatie beter presteert.”

Complimenten
Het thema werkgeluk trapte Van der Steenhoven advocaten eind 2016, net voor Kerst, af met een workshop Happiness@Work. “Een goede start, waarbij we hebben gekeken naar wat werkgeluk precies is en hoe je er met elkaar op kunt sturen. Met zijn allen hebben we een plan van aanpak gemaakt om ons werkgeluk in 2017 verder te vergroten. Met elkaar mijlpalen vieren, daar waren we al goed in, maar elkaar dagelijks complimenten geven of echt even tijd voor iemand nemen, daar kunnen we nog in verbeteren. Voor dat soort dingen hebben we in de workshop actiepunten benoemd die we inmiddels ook in de praktijk brengen. Zo hebben we een kaartenmolen met feedbackkaarten op kantoor gezet, waardoor het nu een kleine moeite is om een collega via een kaartje te bedanken of succes te wensen. Pas geleden vond ik, bij het openslaan van een dossier, een kaartje om me succes te wensen. Dat vond ik echt een hele leuke verrassing.”

Kerstpakket
Aan het einde van de workshop kregen alle medewerkers een toepasselijk kerstpakket. Acht praktische tips voor meer werkgeluk, gesymboliseerd met een klein cadeautje. Zo waren er kerstkaarten met de postzegel er al op, chocolade om te delen met iemand die je lief is, een happiness planner en de aankondiging van lunchbijeenkomsten over onder andere vitaliteit, gezonde voeding en mindfulness. “Het kerstpakket maakte werkgeluk en wat je daarvoor kan doen gelijk concreet, daardoor kon iedereen er meteen ook zelf mee aan de slag. Het komende jaar nemen we werkgeluk op als doel in de voortgangs- en planningsgesprekken en praten we veel over het onderwerp. Het gaat daardoor steeds meer leven. Als management doen we ons best de juiste voorwaarden te scheppen, maar uiteindelijk moeten onze mensen het toch zelf doen”.

Leave a Reply