Skip to main content

Wat is de toekomst van werk? Natuurlijk wil ik niet dat bureauplekken reserveren, 1,5 meter afstand en plexiglas ‘het nieuwe normaal’ worden. Dus dat ga ik dus ook niet zo noemen. Toch kan ik er ook niet omheen dat de Corona crisis voor veranderingen in ons werk gaat zorgen. Veranderingen in waar we werken en wanneer we naar kantoor gaan. Veranderingen in hoe we met elkaar vergaderen, elkaar ontmoeten, informele gesprekken voeren en samen aan de cultuur bouwen. Dat zal best tot de nodige uitdagingen leiden, maar het kan ook wat opleveren. Vrijdag 12 juni praten Fennande en ik over de toekomst van werk en kantoor met o.a. Tony’s Chocolonely, Independer en Rever Interieurprojecten. Om op die manier van elkaar te leren hoe hiermee om te gaan. We hebben het tenslotte allemaal nog nooit gedaan.

Autonomie

Wat in ieder geval een mooi leerpunt kan zijn, is mensen meer zelf laten beslissen over waar en wanneer ze hun werk doen. Dat juichen we toe. Autonomie is een van de basisbehoeften van de mens en als je meer vrijheid hebt in hoe je je werk indeelt, draagt dat bij aan werkgeluk. Als de Corona crisis ervoor zorgt  dat werkgevers en werknemers meer mogelijkheden zien om hun werk anders in te richten, daar creatiever me eom te gaan en de voordelen te ontdekken, dan vind ik dat een winstpunt om vast te houden.

Mentale gezondheid

Wat ik in ieder geval ook hoop is dat in de komende maanden wel of niet weer naar het werk gaan niet alleen afhangt van iemands werk en de werkzaamheden. Ook de thuissituatie of persoonlijke redenen moeten daarbij een rol spelen. Voor wie is het, om welke reden dan ook, noodzakelijk om ene paar dagen op kantoor te brengen en wie kan ook prima thuis aan de keukentafel uit de voeten.

Bij EditieNL

Er wordt veel over reboarding en de toekomst van werk gesproken. EditieNL besteedde er gisteren ook een item aan, waarin ik iets vertelde over het belang van werken op kantoor en het zelf kunnen beslissen. Meer informatie over dit onderwerp volgt, na de sessie van vrijdag. Wil je meer weten over werkgeluk op 1,5 meter afstand? Binnenkort geven we er een webinar over. Je kunt ook er ook een online workshop over volgen.

Leave a Reply