Skip to main content

Ons geluk scoort een punt lager dan voor de Coronacrisis, blijkt uit onderzoek van de Erasmus universiteit. Natuurlijk zegt dit cijfer niets anders dan dat we ons door deze crisis minder gelukkig voelen. En dat weten we zonder dit onderzoek ook wel. We begrijpen best dat de angst om ziek te worden, dierbaren te verliezen, je baan kwijt te raken en andere onzekerheden ons (tijdelijk) ongelukkiger maken. Maar wist je ook dat thuiswerken een rol kan spelen? Zeker als je dat thuiswerken moet combineren met zorg voor jonge kinderen?

Thuiswerken en jonge kinderen

Het is heerlijk om af en toe eens thuis te werken of bewust voor een baan te kiezen waarbij dat kan, maar als het een verplichting is wordt het net even anders. Zo geven mensen aan dat ze verandering van omgeving en het dagelijks contact met collega’s erg missen. Echt schrijnende verhalen horen we vooral van ouders met jonge kinderen. Thuiswerken met zorgtaken voor peuters, kleuters en kinderen in de lagere schoolleeftijd lijkt een uitputtingsslag. Ouders die ’s avonds en zelfs ’s nachts doorgaan om in te halen wat overdag niet lukt. Ondertussen ‘verantwoording’ afleggend richting managers en collega’s omdat die denken dat ze de hele dag ‘lekker met hun kinderen aan het voetballen zijn, knutselen of in de hangmat liggen’. Op zoek naar plekken en momenten om even ongestoord te bellen. Alle ballen proberen hoog te houden, want alles moet natuurlijk wel doorgaan. Het werkt niet. De verwachting is dan ook dat in de tweede helft van 2020 het aantal burn-outs snel oploopt, juist onder deze groep medewerkers. Zeker wanneer ze niet kunnen rekenen op steun en begrip van hun managers en collega’s.

Radio Rijnmond

Op maandag 20 april spraken we over thuiswerken met jonge kinderen op Radio Rijnmond in het programma van Reint Jan Potze. En gaven daarbij een aantal tips hoe je als leidinggevenden, collega’s en ‘jonge ouders zelf’ met deze situatie kunt omgaan. De bottom line? Oordeel niet te snel, help elkaar en probeer creatief te zijn in het vinden van oplossingen. #Togetherwegotthis. Meer tips over thuiswerken?

Leave a Reply