Skip to main content

Een collega bedanken, een compliment geven of laten zien dat je hem of haar waardeert. In Nederland geven we elkaar op het werk veel te weinig positieve feedback. Dat is jammer, want complimenten geven is de effectiefste en gemakkelijkste manier om mensen gelukkig te maken. Het kost geen geld, nauwelijks tijd en het levert des te meer op: betere samenwerking, grotere bereidheid om te werken aan leerpunten, een fijnere werksfeer en betere resultaten.

Sterke punten

In organisaties ligt de nadruk vaak op wat iemand nog moet leren, welke benodigde vaardigheden nog ontbreken en wat iemands ontwikkelpunten zijn. Belangrijk, maar die komen vanzelf wanneer je vertrekt vanuit de sterke punten en kijkt naar wat iemand nodig heeft om zijn of haar kwaliteiten maximaal in te kunnen zetten. Door daar op te focussen, gaat iemand floreren. En dat levert heel veel positieve energie op, ook voor de mensen daaromheen.

Opschrijven

In onze happiness@work-workshops is het geven van positieve feedback een terugkerende oefening en zonder uitzondering is dit ook een van de meest gewaarde onderdelen. Iedereen ontvangt graag complimenten. Reden genoeg dus om daar morgen meteen ook zelf mee te beginnen op je werk. Stap gewoon op een collega af en laat je waardering blijken voor iets wat hij of zij heeft gedaan of vertel wat je in hem of haar zo leuk vindt. Voeg er geen ‘maar’ aan toe, want dan is het geen compliment meer. En verwacht er ook niets voor terug, want dan voelt het niet meer als een cadeautje. Vind je het lastig om te zeggen wat je van iemand vindt, opschrijven kan ook. Een leuk mailtje, briefje of kaartje doet het altijd goed, ook omdat iemand het compliment dan kan bewaren en nog eens kan teruglezen.

Waarderingscultuur

Wil je als organisatie werken aan een cultuur waarin waardering centraal staat? Dat is vooral een kwestie van doen. Introduceer bijvoorbeeld een herkenbaar symbool dat iemand krijgt als hij of zij iets waardevols heeft gedaan of begin vergaderingen voortaan met een complimentenrondje. Ook leuk is een ‘medewerker van de maand’-verkiezing waarbij collega’s elkaar kunnen nomineren. En is er ergens in het gebouw een lege muur over? Gebruik die dan om alle complimenten aan medewerkers op te hangen. Kortom, ideeën genoeg en we helpen graag bij het geven van nog meer inspiratie en tools. Neem bijvoorbeeld deze feedback kaarten, leuk om te krijgen én om te geven.