Skip to main content

Een van de krachtigste oefeningen uit de positieve psychologie is het stilstaan bij dankbaarheid. Wanneer je iedere dag drie dingen opschrijft die goed zijn gegaan of waar je dankbaar voor bent, word je daar na verloop van tijd ontzettend gelukkig van, is het advies van de positieve psychologen.

Dankbaar zijn

Mijn ervaring is dat het helpt, iedere dag even stilstaan bij wat goed is gegaan. Voor mij is het een moment van reflectie en een goede tegenhanger van de negatieve emoties die op een dag ook voorbij komen. Omdat het voor mij werkte, adviseerde ik een vriendin die in een dipje zat dat ook te doen. We maakten er zelfs een experiment van en stuurden elkaar aan het einde van de dag een whatsapp met drie positieve ervaringen. Ik vond het leuk om te doen en het maakte me positiever, tevredener en blijer.

Stop alsjeblieft

Dat gold alleen niet voor mijn vriendin. Eerst verzuchtte ze dat ze ook behoefte had om af en toe gal te spuwen, dus maakten we daarvoor een tweede appgroep aan. Toch belde ze me op een gegeven moment op: ‘Sorry, ik wil heel graag dingen met je delen, maar stop alsjeblieft met dat dankbaarheidsgedoe. Ik voel me er zo ondankbaar en ongelukkig door.’

Niet voor iedereen

Dankbaarheid opschrijven of delen, maakt dus niet iedereen gelukkig. Zeker niet als het een moetje wordt. Uit onderzoek blijkt inmiddels ook dat deze oefening in sommige culturen helemaal niet werkt. Kortom, een universele oplossing om gelukkiger te worden, bestaat niet. Iedereen heeft zijn eigen gewoontes die hem of haar gelukkig maken. Je moet dus vooral doen wat bij jou het beste past. En dat is een kwestie van uitproberen.

Kleine en grote dingen

Onze tip is dan ook, wil je aan de slag met (werk)geluk, kijk dan of deze oefening iets voor je is. Probeer een tijdje, wellicht niet iedere dag, om drie dingen te benoemen waar je dankbaar voor bent. Kleine en grote dingen. Werkt het niet? Prima. We hebben ook nog een leuk alternatief. Daarover meer volgende keer (zie Tip 5). Of mail ons even dan verklappen we alvast het geheim;-).

Leave a Reply