Skip to main content

Er zijn kantoorruimtes die bijblijven. Het hoofdkantoor van Intertoys is er daar een van en het toverwoord is spelen. Bij binnenkomst lopen we in een rechte lijn naar de tafel met Lego steentjes. We zijn weer kind. Al bouwend, vertellen we de receptioniste, die naast de Legobak zit, wie we zijn en waarvoor we komen. Er ontstaat direct een geanimeerd gesprek en we vergeten bijna waarvoor we komen. Een afspraak met Barbara van der Leeuw, programma manager bij de speelgoedtak van het concern. Zij gaat ons rondleiden door het vernieuwde kantoor, dat de sfeer oproept van ‘een loftwoning waar kinderen spelen’.

“Toen we twee jaar geleden met de verbouwing begonnen, was ons doel om een fijne werkomgeving te creëren,” vertelt Barbara. Ondertussen lopen we door het trappenhuis met overal ingelijste kinderfoto’s van medewerkers. “Een omgeving die samenwerking stimuleert en onze familiare sfeer zichtbaar ondersteunt. En wanneer speelgoed een belangrijk onderdeel is van je business, is de optelsom snel gemaakt. De belevingswereld van kinderen biedt zoveel mogelijkheden om een warm en kleurrijk kantoor neer te zetten.”

Praatje maken

Samen met Rever Interieurprojecten heeft Barbara dit project, waarbij ze carte blanche kreeg, aangepakt. “Van bouwkundige aanpassingen tot meubilair en van installaties tot schilderwerk en styling, tot in de kleinste details hebben we samengewerkt.” Dat deze samenwerking succesvol is, zien we wanneer we over de verschillende etages lopen. Iedere verdieping is opgebouwd rond een centrale keuken. “Dit is de plek waar we met elkaar een praatje maken en taart eten als iemand jarig is. Een echte ontmoetingsplek die maakt dat mensen elkaar gemakkelijker vinden dan voorheen.”

Speelgoed en spelen

De vrolijke kleuren van de keuken lopen door in het multifunctionele meubilair dat de ‘werkblokken’ van elkaar scheidt. Kastruimte wordt gecombineerd met vitrines en open vlakken waarin de nieuwste speelgoeditems staan. “Hierdoor zien en voelen we elke dag waar we het voor doen: speelgoed en spelen. Voorheen hadden we aparte kantoortjes, maar nu alles open is, is de communicatie ook opener en weten we elkaar gemakkelijker te vinden. Dat is ook wel eens lastig hoor. Als er bijvoorbeeld iets is misgegaan of iemand is geïrriteerd, dan moet je wel even een plek hebben om dat samen in rust te bespreken.” Dat kan in de thematische vergaderkamers, die als losse blokken in de ruimte staan. Steeds iets versprongen ten opzichte van elkaar, zodat geluidsoverlast minimaal is. Elke kamer heeft een eigen thema, dat tot in detail is doorgevoerd. Zo is er een schoolplein, een boomhut, een zwembad en een jungle.  “Het leuke is dat de verschillende stijlen leiden tot andersoortige vergaderingen en gesprekken. Mensen boeken de kamers echt op thema.”

Bij elkaar aanschuiven

De voorlaatste stop van de rondleiding is een testkamer voor speelgoed. We zien een tribune met gekleurde kussens en een kast met gameconsoles. Ook staat er een biljart dat is in te klappen tot werktafel. “Het is de bedoeling dat kinderen hier games en speelgoed komen testen, maar zo ver is het nog niet. Daarom gebruiken we deze ruimte ook vaak voor presentaties en vergaderingen.” Dan zijn we bij het bedrijfsrestaurant, het meest geslaagde onderdeel van het nieuwe concept. “Een van onze belangrijkste wensen was een centrale ontmoetingsplaats voor het hele bedrijf. Op dezelfde campus hier aan de Hessenbergweg zitten namelijk ook Blokker Holding en Nextail. We wilden mensen kriskras door de organisatie stimuleren om bij elkaar aan te schuiven. Dat is meer dan gelukt en we krijgen er ontzettend veel goede reacties en complimenten over.”

Zelf spelen

Terwijl we genieten van een broodje en salade zijn we benieuwd of de nieuwe inrichting ook invloed heeft op de organisatiecultuur en bijdraagt aan werkgeluk. “Hoewel ik het niet in harde cijfers kan uitdrukken, weet ik dat het zo is,” knikt Barbara. “Mensen hebben over afdelingen heen beter contact en ondanks de uitdagende periode waarin we verkeren, verschillende winkelformules van Blokker Holding, waaronder Intertoys, staan te koop, is iedereen hier best gelukkig in zijn dagelijkse werk. Dat merk je vooral op vrijdagmiddag, het moment waarop we zelf spelen. Verschillende afdelingen borrelen dan met elkaar, maar er is ook een etage waar ze dan nerfwedstrijden houden. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een fanatieke competitie. Als je daar na vieren op de afdeling komt vliegen de nerfpijltjes om je oren. Dan heb je voor mijn gevoel echt begrepen waarom je bij de Intertoys werkt.”

Een tafeltennistafel en een mooie inrichting leiden niet per se tot meer werkgeluk. Wat wel werkt, is een inrichting die laat zien waarom je werk zinvol is, die verbinding tussen mensen stimuleert en relevante resultaten zichtbaar maakt. In dat opzicht is het project van Barbara met hulp van Rever Interieurprojecten een mooi voorbeeld van hoe een kantoor kan bijdragen aan meer werkgeluk.

 

Leave a Reply