Nog geen drie maanden geleden, was onze werkplek van de een op de andere dag thuis. Zaten we ineens met onze laptop aan de keukentafel in plaats van aan ons in hoogte verstelbare bureau. En had onze ergonomische bureaustoel plaatsgemaakt voor een eetkamerstoel of ouderwetse kruk. Hoewel het voor veel mensen nog wel even duurt voor ze structureel weer met collega’s op kantoor zitten, worden in verschillende organisaties de voorbereidingen voor een terugkeer, oftewel de reboarding, gestart. En voor wie daar nog niet mee begonnen is, is het advies dat wel te gaan doen. Het heeft namelijk meer impact dan je in eerste instantie misschien denkt. Als je dat goed wil doen, heeft het veel weg van een cultuurverandertraject. Reboarding: Waar moet je aan denken?
Reboarding: gedrag en cultuur veranderen?
Samenwerken op 1,5 meter afstand betekent dat werkplekken anders moeten worden ingericht. Faciliteiten moeten worden aangepast en je moet nadenken over dingen als routing en looppaden. Dit alles bij elkaar is al een puzzel op zich, waar afdelingen als Facility Management, ICT, HR en Communicatie een rol bij spelen. Toch is dit maar een klein stukje van het totale veranderingsproces. Terugkeren naar kantoor betekent namelijk nog veel meer. Het betekent ook andere strategische keuzes, het herinrichten van structuren, processen en procedures en nieuwe manieren van communiceren en samenwerken. En ook onze rituelen, gebruiken, gewoontes en gedrag zullen we opnieuw moeten bekijken. Kortom, iedereen binnen de organisatie krijgt ermee te maken en moet ermee aan de slag. Hoe doe je dat en hoe stem je alles op elkaar af?
Reboarding: wat betekent het voor de top
Voor de organisatietop betekent de corona crisis een herbezinning op de strategie. Hoe staat de organisatie ervoor? Wat is het toekomstperspectief? Welke besluiten moeten jullie nemen en hoe past dat bij purpose, waarden en doelen? u komt het erop aan, te laten zien wat je echt voor werkgever bent. Welke betekenis heeft sociaal werkgeverschap voor jullie organisatie? En wie of wat zetten jullie op de eerste plaats?
Reboarding: wat houdt het in voor teams en leidinggevenden?
Uit onderzoek blijkt dat tijdens de Coronacrisis meer mensen tevreden waren over hun leidinggevende dan voor de crisis. Medewerkers voelden zich meer gezien en gewaardeerd. Iets om als leidinggevende ook bij de reboarding en erna rekening mee te houden. Wat zijn de andere geleerde lessen in de afgelopen periode? Wat wil je behouden en wat wil je anders doen? In de nieuwe situatie zullen medewerkers en thuis en op kantoor werken. Hoe gaan jullie dat als team organiseren? Wat betekent het voor jullie doelen, resultaten en voor de samenwerking? Hoe blijven jullie verbonden? En wat kun je wel doen om het werkplezier hoog te houden? We hebben verschillende online workshops die jullie als team helpen om een positieve werkcultuur in de nieuwe situatie stap voor stap vorm te geven.
Reboarding: wat kun je zelf doen?
De corona crisis vraagt om structurele gedragsveranderingen in het werk. En omdat niemand een ander kan veranderen, zul je in de eerste plaats zelf aan de bak moeten. Hoe ga jij zorgen dat je werk weer leuk wordt en blijft? Hoe zorg je in de nieuwe situatie (en in iedere volgende nieuwe situatie) voor voldoende betekenisgeving, verbinding, voldoening en plezier? En hoe ben je hierbij een voorbeeld voor anderen? Wil je zelf aan de slag met werkgeluk en het bouwen van een positieve werkcultuur? Dan is een van onze opleidingen aan de Werkgeluk Academy misschien iets voor jou?
Werkgeluk op 1,5 meter afstand
Werkgeluk en positiviteit blijven belangrijke aspecten van onze werkende leven. Betekenisgeving, verbinding, voldoening en plezier ervaren zijn misschien wel belangrijker dan ooit. Hoe doe je dat op 1,5 meter afstand? We spraken er ook over bij Radio Rijnmond. Ga hiermee met je team aan de slag en volg het gratis webinar (inclusief downloadable checklist) eind juni/begin juli. Exacte datum volgt.
Wil je meer weten over de checklist en het webinar? Of wil je weten hoe we jullie als team of organisatie kunnen helpen? Mail ons dan even maartje@happyoffice.nl en fennande@happyoffice.nl. Dan nemen we graag contact met je op.