We zijn net terug van 4 inspirerende dagen op de World Happiness Summit in Como. Inspirerend door de gesprekken met nieuwe contacten, bekende collega’s uit het vak en (inmiddels) vrienden, maar ook door de inspirerende talks. Een van onze favoriete talks op WoHaSu was die van Raj Sisodia over helende organisaties. Hij is de auteur van oa Conscious Capitalism en Everybody Matters.
Zijn boodschap is dat we in een interessant punt in de geschiedenis zitten. Aan de ene kant leven we in de beste tijd ooit. Het leven is veiliger, welvarender en doelgerichter dan ooit in de geschiedenis. Als individu kunnen we onze passie nastreven, onze talenten ontwikkelen en verbazingwekkende dingen doen. Tegelijkertijd leven we een van de slechtste tijden ooit, met existentiële bedreigingen zoals klimaatverandering, uitroeing van planten en dieren, en wie weet meer pandemieën.
Werk draagt bij aan lijden
We lijden en de manier waarop we werken draagt daaraan bij. Het aantal depressies, zelfmoorden en geestelijk lijden stijgt dramatisch. Wist je dat op maandagmorgen om 4 uur (‘s nachts!) het het aantal hartaanvallen 20% hoger ligt dan op enig ander moment in de week? Niet omdat het werk zelf bedreigend is. Het probleem zit in de manier waarop we het werk organiseren, leiden en managen, de manier waarop we met elkaar omgaan. Terwijl dat totaal niet nodig is.
Raj Sisodia zegt op WoHaSu in zijn toespraak over Helende organisaties dat we het lijden moeten stoppen. Dat we moeten beginnen met het actief helen van onszelf en de wereld om ons heen. Op het gebied van werk kunnen organisaties hierin een grote rol spelen. Hij noemt een aantal voorbeelden van wat organisaties dan zouden kunnen doen:
1. De organisatie als helende plaats
Om te beginnen moeten we organisaties en ondernemen an sich met een andere blik gaan bekijken, namelijk als een ‘helende plaats of een helend proces’. In plaats van mensen te exploiteren als produktiemiddelen om een bepaalde behoefte te vervullen, stel je de mensen en hun behoeften centraal. Het helpen en dienen van de mens via het werk is de drijfveer.
2. Help mensen om de goede redenen
Help mensen omdat je van ze houdt en om ze geeft, niet om wat het jou oplevert. Zoals Greystone bakery geen mensen aanneemt om brownies te bakken, maar brownies bakt om mensen aan te nemen die anders geen eerlijke kans op een toekomst hebben. Raj vroeg de zaal: stel dat iemand jou vraagt om met hem of haar te trouwen. En jij vraagt: waarom wil je met me trouwen? Is het antwoord dan: getrouwde mensen hebben een betere levensverwachting? Of getrouwde mensen schijnen hogere salarissen te krijgen? Echt niet.
3. Leiders zetten de toon.
Als leider begint het ermee eerst jezelf te genezen. Hoe meer jij genezen bent, hoe meer je de organisatie kunt genezen. Genezing gaat over het uiten van liefde en zorg en mensen toestaan zich kwetsbaar op te stellen. Geef mensen de ruimte daar de ruimte voor. Zoals James Baldwin zei: Niet alles wat onder ogen wordt gezien kan worden veranderd, maar niets kan worden veranderd totdat het onder ogen wordt gezien.
4. Werkplekken moeten niet aanvoelen als gevangenissen.
Verander ze in speelplaatsen waar mensen hun talenten kunnen gebruiken, onderzoeken, groeien en zich verbonden voelen. Wanneer bedrijven een plaats van genezing worden, kunnen mensen elke dag emotioneel, spiritueel, fysiek, sociaal en mentaal sterker het werk verlaten.
Binnenkort komt er een nieuw boek van Raj Sisodia uit. Meer over onze belevenissen op WoHaSu lees je hier