Skip to main content

Als we tijdens online workhops of opleidingen met mensen in gesprek gaan over werkgeluk, komen er altijd allerlei prachtige voorbeelden naar boven: ‘Die keer dat ik zoveel lol had met die collega‘, ‘Toen we dat mega-contract binnenhaalden’, ‘De superleuke ontvangst op mijn eerste dag‘, of ‘Toen ik me tijdens dat gesprek met mijn manager realiseerde dat er echt naar me geluisterd werd’. Werkgeluk betekent voor iedereen iets anders. Wat Henk gelukkig maakt, kan Piet wel heel ongelukkig maken. Gelukkig maar.

Maar als we kijken naar al die verschillende antwoorden én we leggen dat naast wat de wetenschappers zeggen over werkgeluk, dan zijn er vier pijlers te onderscheiden. We hebben ze de vier p’s van werkgeluk genoemd: Purpose, People, Progress en Positivity.

Werkgeluk pijlers

Purpose

Purpose gaat over het gevoel dat je een bijdrage levert aan iets wat groter is dan jezelf, een verschil maken, het gevoel hebben dat wat jij op je werk doet, nuttig is. Dat speelt op persoonlijk, team en op organisatieniveau. Waar kom jij je bed voor uit? Hoe voegt je team waarde toe? En wat is het hogere doel van de organisatie en voor wie is dat belangrijk?

People

Deze pijler gaat over de verbinding met andere mensen. We zijn sociale wezens en hebben het nodig met anderen samen te kunnen zijn. Dat is ook precies wat deze Corona-crisis zo lastig maakt. Geen knuffels van familie, geen borrels en koffie momentjes met collega’s. Het gaat hierbij om jezelf te mogen zijn, waardering van anderen te krijgen, je te kunnen en durven uitspreken, en het hebben van tijd en echte aandacht voor elkaar.

Progress

Als er niets lukt op een werkdag en je aan het eind van de dag het gevoel hebt dat je geen steek bent opgeschoten, is dat voor veel mensen erg frustrerend. Het boeken van voortgang in zinvol werk is de allersterkste motivator. Heldere doelen, het behalen van resultaten die belangrijk voor je zijn, autonomie én verantwoordelijkheid zijn allemaal belangrijk in deze pijler.

Positivity

De vierde pijler gaat over positiviteit en plezier. Samen plezier maken zorgt voor een goede sfeer en dat leidt weer tot meer creativiteit, prettigere samenwerking en betere resultaten. En daarmee is deze pijler ook meteen een valkuil, want als we alleen maar focussen op plezier en lol maken, gaat het ons al snel tegenstaan.

Hoe staat het bij jou met deze vier pijlers? Welk cijfer zou jij voor elk van deze vier geven aan het einde van deze week? Wil je meer weten over hoe je deze pijlers kan gebruiken om jouw werkgeluk, of dat van je team te vergroten? Lees dan ons boek Het Happy Office Manifest.

Leave a Reply