Skip to main content

Op het werk willen we plezier hebben, trots kunnen zijn en iets betekenen voor een ander. En we willen onszelf zijn en goed kunnen samenwerken met leuke collega’s. Kortom, de grens tussen werk en privé vervaagt. Maar hoe open kun je zijn op je werk? Interessante vraag, die een journalist van de nieuwe website van Eva Jinek aan ons stelde. Ze schreef er een leuk artikeltje over met als intro: “Niemand wil altijd maar blij zijn op het werk”, weet ze. “Dat lukt ook helemaal niet. Het beste is dat je gewoon jezelf kunt zijn. Af en toe kwetsbaar mogen zijn, draagt bij aan je werkgeluk. Je moet het kunnen zeggen als het even niet goed gaat, thuis of op werk.” 

Kwetsbaar zijn

Kwetsbaar mogen zijn draagt bij aan ons werkgeluk. En vaak kun je meer van jezelf laten zien dan je denkt. Overigens zijn er wel grenzen. Wanneer openheid gelijk staat aan drama en klagen, draagt het niet meer bij aan werkgeluk. Neem daarin dus je verantwoordelijkheid.

Psychologische veiligheid

Kleine nuance. Als Happy Office, realiseren we ons dat echt open zijn op je werk (nog) niet in iedere organisatie- of werkcultuur kan. Het vraagt om voldoende psychologische veiligheid en snappen wat je eigen invloed daarin is (persoonlijk leiderschap). We kunnen wel vinden dat dat er zou moeten zijn, maar beter is om de werkelijkheid te accepteren en te kijken welke ruimte er is voor verandering. Goed om daar met elkaar over in gesprek te gaan en er samen werk van te maken.

Leave a Reply