Skip to main content

Het is 1968, twee mannen zitten samen in een tent in de woestijn. Zij delen hun dromen over het transformeren van de zeven Arabische Emiraten tot een ontwikkeld land van wereldformaat. De mannen zijn optimistisch en hebben zoveel vertrouwen in hun ideeën dat ze niet kunnen wachten om die om te zetten in daden. Het feit dat de emiraten omgeven zijn door een woestijn vormt geen probleem; ze zien het als een kans om een nieuwe economie te bouwen. Nu, nog geen vijftig jaar later, staat hier het land van de toekomst met futuristische gebouwen en inwoners uit alle landen van de wereld. Het stammensysteem is verruild voor eenheid en in plaats van een gebrek aan onderwijs is dat juist een van de speerpunten van dit bloeiende woestijnland. Net als optimisme, geluk en positiviteit.

Het is 2017. Ik zit in een taxi van Dubai naar Abu Dhabi, een lange rechte weg dwars door de woestijn. Het is de derde keer in 24 uur dat ik door de dessert cross. Gisteren, samen met Fennande en onze Maleise partner, om een workshop te geven, vandaag om Happy Office te presenteren bij the Tourist and Cultural Authority. Ik knijp mezelf voor de zoveelste keer in mijn arm, het voelt allemaal zo onwerkelijk. Toch zijn we voor ons werk echt vier dagen in de Verenigde Arabische Emiraten. En, omdat we er toch zijn, meer te leren over wat ze hier onder werkgeluk verstaan en wat ze doen om er handen en voeten aan te geven. In dat kader hebben we afspraken met verschillende bedrijven en overheidsinstanties en de eerste is over een klein uurtje. Aan het einde van de middag volgt de tweede, met de directie van een ICT bedrijf.

Optimisme en positiviteit

Omdat ik ’s middags weer naar Amsterdam vlieg, zit ik de volgende ochtend al vroeg met het Energiebedrijf van Dubai om tafel. Dat gesprek wordt direct gevolgd door een bezoek aan de Chambre of Commerce en het hoogtepunt is de afspraak met het team van de National Program for Happiness and Positivity op het kantoor van de ‘State Minister for Happiness’, want die is er in Dubai. De Verenigde Arabische Emiraten hebben veel belangstelling voor geluk in het algemeen en werkgeluk in het bijzonder. Op scholen krijgen kinderen bijvoorbeeld onderwijs in dankbaarheid, aandacht voor elkaar en positiviteit; veel organisaties meten het geluk van hun medewerkers. De inspirerende leider van het land, Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, heeft er zelfs een boek over geschreven. Kortom, optimisme is de drijvende kracht achter de Verenigde Arabische Emiraten en een praktische invulling om meer werkgeluk te creëren wordt breed omarmd. Vandaar dat we overal gastvrij en belangstellend worden ontvangen.

KPI op werkgeluk

Wat me tijdens de gesprekken wel opvalt, is dat de visie op werkgeluk bij sommige gesprekspartners verschilt van de onze. Waar wij geloven dat je andere mensen niet gelukkig kunt maken, maar ze vooral moet inspireren en faciliteren er zelf mee aan de slag te gaan, sprak ik ook met mensen die een pasklaar antwoord verwachten om het percentage gelukkige medewerkers in een half jaar tijd met 10% te vergroten. Oftewel een KPI op werkgeluk en het liefst een met een ‘niet gelukt, geld terug’-garantie. Tja, als je in minder dan 50 jaar tijd een land uit de grond stampt alsof het een bedrijf is, kan ik me voorstellen dat je ook het idee hebt dat andermans werkgeluk maakbaar en te managen is. 

Geld en geluk

Naast gesprekken met directeuren en HR-verantwoordelijken, spraken we ook met taxichauffeurs, hotelmedewerkers en mensen die we tegenkwamen. Iedereen maakt graag een praatje en vindt het leuk om over zichzelf en de Verenigde Arabische Emiraten te vertellen. Er is veel om trots op te zijn. De mensen hier hebben het land gebouwd zien worden en daar zelfs vaak een wezenlijke bijdrage aan geleverd. Bovendien ziet alles er prachtig uit. Ok, naar onze maatstaven iets te artificieel en gecultiveerd, maar overal is het schoon, alles is goed onderhouden en op straat is het veilig. Maar er is ook een andere kant, kwamen we achter. Het leven hier is duur, de angst om ziek te worden en je baan te verliezen groot en de eenzaamheid om zonder familie, vrienden en roots de dagen te slijten soms hartverscheurend. Geld is in de Verenigde Arabische Emiraten een belangrijke voorwaarde om gelukkig te kunnen zijn.

World Happiness Report

Al met al staat dit jonge land op de 21ste plaats in het World Happiness Report en de autoriteiten zijn vastbesloten om verder te stijgen. Veel ingrediënten zijn er, maar er moeten ook dingen gebeuren en wij willen daar maar wat graag een bijdrage aan leveren. Bijvoorbeeld door multiculturele teams te helpen hun werkgeluk handen en voeten te geven. We zijn dan ook vast besloten om dit bezoek een vervolg te geven.

Leave a Reply