De Positieve Psychologie, een relatief jong vakgebied binnen de psychologie, focust vooral op welzijn van de mens. Eigenaarschap, eigen verantwoordelijkheid, mindset en het maken van keuzes zijn daarbij natuurlijk belangrijk. Een van de krachtigste oefeningen is de ‘drie goede dingen-oefening’. Elke dag, aan het einde van de (werk)dag schrijf je op wat er die dag goed is gegaan.
Zo werkt het:
- Aan het einde van je werkdag, vlak voor je je tas inpakt* neem je even een minuut de tijd om terug te kijken op de dag.
- Vraag jezelf af: Wat ging er goed vandaag? Waar werd je blij van? Welk resultaat gaf voldoening?
- Schrijf drie dingen op.
En dat doe je elke dag. ‘Makkelijk gezegd’, hoor ik je denken. ‘Wat betekent dat dan?’ Ja, dat klinkt inderdaad makkelijk. En is niet makkelijk. Wel eenvoudig, maar niet gemakkelijk. Iedereen die wel eens een goed voornemen heeft gehad op 1 januari weet hoe moeilijk het is om dat vol te houden. De truc zit hem erin om te zorgen dat dit nieuwe gedrag een gewoonte wordt. Om daarmee een begin te maken, download je bijgaand hulpje, een werkblad dat je naast je bed legt, op je bureau legt of in je agenda legt. Elke dag schrijf je daar de drie goede dingen van die dag op. Zeven dagen achter elkaar. Wil je dat langer doen? Bestel dan de Happiness@Work Planner. Daarin is ruimte om, naast je planning en focuspunten van de week, ook elke week op te schrijven waar je dankbaar voor bent.
Moeten dit dan allemaal wereldschokkende grote dingen zijn?
Nee, helemaal niet. Juist kleine dingen maken je dag vaak leuk. Een kletspraatje op straat, een compliment van een collega. Een goed gelukte maaltijd.
Best lastig om elke dag wat anders op te schrijven.
Niemand zei dat het makkelijk zou zijn, toch? 😉 Mensen zijn van nature geneigd om vooral te kijken naar wat er niet goed gaat. Zo zitten ons hersenen nou eenmaal in elkaar. We focussen eerder op gevaar, daarmee kunnen we ons leven redden. Voor ons geluk is dat echter niet perse een handige eigenschap. We zullen onszelf dus moeten aanleren om te focussen op positieve dingen. Begin met kleine dingen. Je zal zien dat je er steeds beter in wordt.
Werkt deze oefening voor iedereen?
Nee, sommige mensen krijgen er de kriebels van. Dan moet je het ook vooral niet doen. Voor veel mensen blijkt elke dag een beetje veel van het goede. Sonya Lyubomirsky heeft het effect van deze oefening onderzocht, en dat bleek het grootst bij mensen die elke zondagavond opschreven waarvoor ze dankbaar waren.
*natuurlijk kan je hier ook over nadenken in de trein, in de auto of op de fiets. Wat wel belangrijk is, is om deze dingen op te schrijven. Het schrijven draagt bij aan het effect. Niet alleen krijgen de goede dingen meer aandacht, maar zo kan je er ook nog op terugkijken. Dan blijkt bij de meeste mensen opeens dat er heel veel dingen goed zijn, meer dan dat ze zelf vooraf dachten.
Hieronder vind je de video waarin Martin Seligman nog een keer uitlegt waarom de oefening zo goed werkt.