Vind jij jezelf niet creatief? Dat is jammer, want daarmee doe je jezelf te kort. Je bent kind geweest en kinderen zijn van nature creatief. Weet je nog hoe je van een deken en een paar stoelen een hut bouwde en de hele dag plezier had? Het is belangrijk om dat creatieve potentieel weer aan te boren, want uit onderzoek blijkt dat innovatie en creativiteit de belangrijkste factoren zijn voor het toekomstige succes van organisaties. Met deze creativiteitsboosters gaat dat vanzelf.
7 Creativiteitsboosters
1. Wees nieuwsgiering: stel vragen
Hoeveel open vragen stel jij op een dag? Maak eens een inventarisatie en hoe meer hoe beter. Jonge kinderen stellen meer dan 300 vragen per dag! Zo verbreden zij hun horizon en zijn ze in staat om door een andere bril te kijken. Als je dat ook gaat doen, zie je meer. En wil je dat de antwoorden je echt verder brengen…
2. Stel je oordeel uit
Het is mens-eigen om snel overal iets van te vinden. Dat hebben we te danken aan ons reptielenbrein dat in de oertijd binnen een paar seconden moest beoordelen of een situatie gevaarlijk was of niet. Creativiteit was niet de eerste prioriteit. Nu we het gevaar onder controle hebben, is het belangrijk dat we ruimte in ons brein creëren en open staan voor andere perspectieven. En dat doen we door vragen te stellen en op andermans ideeën voort te bouwen.
3. Ga erop uit
Verlaat zo nu en dan je vertrouwde werkomgeving. Heel simpel: kies eens een andere plek op kantoor of een locatie buiten de deur. Plan meetings niet standaard in de eigen vergaderzalen, maar kijk ook eens elders: in een museum, op het strand of bij een café. Of ga helemaal naar buiten. Iedere verandering draagt bij. Neem een keer de trein in plaats van de auto of kies een andere route naar je werk. En als je denkt: ‘dat gaat niet zomaar’…
4. Denk in mogelijkheden
Beren op de weg zien, is evolutionair gezien een veilige manier van denken, die we wederom te danken hebben aan ons reptielenbrein. Helaas leidt dat deel van onze hersenen niet tot creativiteit en innovatie. Hiervoor hebben we onze neocortex nodig. Die denkt in mogelijkheden en vernieuwing en dat stimuleer je met vragen als: ‘Hoe zouden we dit mogelijk kunnen maken?’ ‘Wat is er goed aan deze situatie?’ ‘Wat zouden we wel kunnen bereiken met dit idee?’
5. Train je fantasie
Yes, file! Een uitgelezen moment om je creativiteit te trainen. Kijk om je heen en bedenk waar anderen naar toe gaan. Wie gaat wie ontmoeten en waarom? Waar is die man in de auto naast je mee bezig? Waarom huilt het kind op de achterbank? Met wie zit de vrouw aan de andere kant te telefoneren? Wat is de relatie van het stel achter je? Maar ook de woken kunnen inspireren: wat zie je? En sta je niet in de file, je fantasie trainen kan ook dooreen willekeurig voorwerp in je handen te nemen en 10 dingen te bedenken die je ermee kunt doen. Kortom, gebruik je fantasie. het liefst samen met anderen en met kinderen gaat het het allerbeste.
6. Maak plezier
Lachen, plezier maken en gelukkig zijn, geven creativiteit een enorme boost. Dat komt doordat de hormonen die dan vrij komen de rechterhelft van je brein activeren, het deel van onze hersenen dat creativiteit stimuleert. Dus start een overleg waarin je creatief bezig wilt zijn met energieke muziek, een mop, leuke anekdote of ene grappig filmpje. Je zult zien dat het werkt!
7. Doe nieuwe ervaringen op
Wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan? Besteed elke dag tien minuten aan het leren van iets nieuws. Dat kunnen simpele, praktisch en gekke dingen zijn: zoals drie nieuwe woorden in een vreemde taal, de titel van een muziekstuk of het uitproberen van een nieuw recept. Het stimuleert je brein en leidt tot meer creativiteit.
N.B. Weet je wat nou zo leuk is. Deze oefeningen leiden niet alleen tot meer creativiteit, maar ook tot meer werkgeluk. Nog een reden om er mee aan de slag te gaan. Meer over creativiteit en innovatie? Lees ook: Creativiteit is het kapitaal van de toekomst, werkgeluk maakt het mogelijk.
Wil je ook aan de slag met werkgeluk in jouw organisatie en meer weer weten over de Opleiding tot Werkgelukdeskundige? Lees hier alle informatie. In mei starten we weer en er zijn nog een paar plaatsen.