Skip to main content
< Alle onderwerpen

De vier pijlers van werkgeluk en de biologie

De vier pijlers van werkgeluk en de biologie

De vier pijlers van werkgeluk en de biologie

De vier pijlers van werkgeluk en de biologie: Ons geluksgevoel kent ook een biologische kant, namelijk onze hormoonhuishouding. Hormonen, oftewel neurotransmitters, regelen allerlei processen in ons lijf. Er zijn vier neurotransmitters die een directe link hebben met de vier pijlers van werkgeluk.

 

 Serotonine en purpose

Serotonine is het hormoon dat van invloed is op gevoelens van zelfvertrouwen, trots en tevredenheid. Het helpt om goed te kunnen slapen en vormt een buffer tegen angst en depressie. Het komt vrij wanneer je dingen doet waar je goed in bent en die je betekenisvol vindt. Bij voortgang boeken in betekenisvol werk dus. Serotonine draagt bij aan ons gevoel van betekenisgeving (purpose).

 

 Oxytocine en people

Oxytocine noemen we het knuffel- of bindingshormoon. Het komt vrij in contact en interactie met andere mensen, door intimiteit en echte verbinding. Het hormoon zelf maakt ook dat we ons verbonden voelen, vertrouwen geven en loyaal zijn (people).

 

Dopamine en progress

Dopamine, oftewel het belonings- of anticipatiemolecuul, zet net als het hormoon adrenaline aan tot actie. Dopamine zorgt er echter voor dat we ook genieten van het halen van doelen en deadlines. Eigenlijk is ons brein, zonder dat we ons ervan bewust zijn, voortdurend op zoek naar vormen van beloning. Dopamine hangt ook samen met autonomie, omdat het maakt dat we genieten van het nemen van beslissingen (progress).

 

Endorfine en positivity

Endorfine is onze grootste geluksboodschapper en een belangrijke natuurlijke pijnstiller. Daarnaast dient het als antistresshormoon en is het belangrijk voor socialisatie, leerprocessen en zingeving. Endorfine komt vrij bij fysieke inspanning en als we lachen en lol maken (positivity).

 

Waarom de vier pijlers bijdragen aan werkgeluk, heeft dus ook een biologische verklaring.

 

Inhoudsopgave