Jezelf kunnen zijn op het werk, word je daar gelukkig van of niet? Maandag 9 maart was dit het onderwerp van het expertgesprek op RTV Rijnmond.
Jezelf kunnen zijn op het werk is belangrijk voor je werkgeluk. We brengen er veel tijd door. Vaak meer dan met vrienden, familie en partner. Soms weten collega’s ook eerder wanneer er iets met je aan de hand is. Fijn als je dat dan ook gewoon even kwijt kunt. Daarbij werken we allang niet meer alleen om geld te verdienen. We willen ook iets kunnen betekenen voor anderen, ons kunnen ontwikkelen, lol maken, dingen leren. Ook dat gaat beter in een omgeving waarin we ons zelf kunnen zijn, waarin we vertrouwen en veiligheid voelen, waarin we kwetsbaar kunnen zijn en fouten mogen maken.
Kun je dus alles delen op je werk of zijn er bepaalde onderwerpen die je echt beter kan mijden?
Er is niet zoiets als een standaardlijstje met wat je wel en niet kunt bespreken. Het verschilt zo per organisatie, persoon en per team. Het hangt af van hoe je met elkaar omgaat, oftewel met de werkcultuur waarin je zit. Die maak je met elkaar, door je gedrag en niet vanaf een lijstje. Mensen kunnen zich beter afvragen hoe ze met elkaar een positieve werkcultuur kunnen creëren. Het is onderzocht en bewezen dat een cultuur waarin mensen zich veilig voelen, op elkaar kunnen rekenen en elkaar kunnen vertrouwen leidt tot de beste samenwerking en de beste prestaties. En dat is niet alleen de verantwoordelijkheid van management en organisatie. Dat is juist iets waar je als individu en als team met elkaar voor kunt zorgen. Wordt er geroddeld? Kun je je mening uiten, zonder afgerekend te worden? Is er ruimte om te wilt leren? Kun je fouten toegeven zonder consequenties? Hoe we ons met elkaar op het werk gedragen, daar gaat het om. En daar is iedereen verantwoordelijk voor.
Heb je voorbeelden van waar het echt mis kan gaan met jezelf zijn op het werk?
Wanneer je jezelf kunnen zijn boven alles stelt. Dus wanneer je onder het mom van kwetsbaar en open zijn allerlei dramagedrag laat zien. Klagen, mopperen, roddelen en anderen de schuld geven. Dan draagt jezelf zijn juist niet bij aan werkgeluk. Vaak is het een dunne lijn. Het verschil zit in het nemen van verantwoordelijkheid. Wanneer je een keer je hart lucht en vervolgens kijkt naar wat je kunt doen ter verbetering, dan draagt het bij aan werkgeluk. Wanneer je voortdurend blijft zeuren en klagen over dezelfde dingen, zonder actie te ondernemen draagt het niet bij. Zeker niet als je dat als groep doet. Dan kan er een klaagcultuur ontstaan en dat staat het ieders werkgeluk in de weg.
Wil je meer weten over jezelf zijn en openheid op het werk, lees dan ook dit artikel. Of luister hier het geluidsfragment terug.