Skip to main content

Een goed boek mag deze zomervakantie niet ontbreken. Heb je Het Happy Office Manifest nog niet gelezen? Dan begin je daar natuurlijk mee. Zoek je nog andere inspiratie dan hebben we hier nog een leuk rijtje. Wat zwaardere kost, maar ook licht en luchtige titels. Net waar je trek in hebt. Veel leesplezier.

1. Reculturing – Melissa Daimler
Vers van de pers het boek van Melissa Daimler over hoe je je organisatiecultuur koppelt aan strategie en purpose. We zijn een groot fan van hoe Melissa kijkt naar cultuur. Net als wij vindt ze dat cultuur de sleutel is tot succes en dat je de organisatiewaarden moet verbinden aan gedrag, processen, systemen en de dagelijkse praktijk. Must read voor iedereen die met organisatiecultuur aan de slag wil of is.
2. Socrates op sneakers – Elke Wiss
Met Socrates op sneakers tackelt praktisch filosoof Elke Wiss de kunst van een goed gesprek. Hoe mooi zou het zijn als je op elk moment en in iedere situatie weet hoe je precies díé vraag stelt die leidt tot een goed gesprek? In ‘Socrates op sneakers’ leert Elke Wiss je hoe je dat doet. Heel praktisch met oefeningen die je zelf ook kunt toepassen. Wij hebben er al heel wat uitgeprobeerd. Superleuk, licht en luchtig dus ook voor in de vakantie.
3. No Ego – Cy Wakeman
Nog zo iemand met een visie waar we fan van zijn. Cy Wakeman is de grondlegger van Reality Based Leadership en schreef daar verschillende boeken over. Volgens Cy hebben leiders jarenlang twee verkeerde aannames gedaan: dat veranderen moeilijk is en dat betrokkenheid leidt tot betere resultaten. Daarom proberen veel leiders medewerkers te beschermen in plaats van te sturen op eigenaarschap. Ze willen graag meer werkgeluk voor hun mensen maar draaien ana de verkeerde knoppen. Mooie visie op leiderschap en wat je kunt veranderen.
4. No rules rule – Reed Hastings en Erin Meyer
Als je meer wilt weten over de onorthodoxe cultuur van een van de meest innovatieve en succesvolste organisaties in de wereld mag dit boek niet op je lijstje ontbreken. Netflix kent een bijzondere cultuur en dat is zeker geen walhalla voor ieder werkende of werkzoekende in de wereld. Het is vooral prachtig voorbeeld hoe je een organisatiecultuur bouwt en onderhoudt. Wij hebben het in een adem uitgelezen.
5. Think Again – Adam Grant
Eigenlijk willen we alle boeken, podcasts, videos van organisatiepsycholoog Adam Grant wel op ons lijstje zetten. Deze man is een expert in het geven van nieuwe perspectieven op allerlei zaken. Hij man is zo vernieuwend, interessant, slim, verrassend, grappig, licht en begrijpelijk tegelijk. In dit boek legt hij uit hoe iets opnieuw overdenken kan leiden tot excellente wijsheid in werk en de rest van je leven. Bovendien brengt hij dat in dit boek ook letterlijk in de praktijk. If knowledge is power, knowing what we don’t know is wisdom.
6. The Happiness Project – Gretchen Rubin
Gretchen Rubin heeft alles maar toch is ze niet zo gelukkig als ze zou willen. Daarom gaat ze een jaar lang op zoek naar geluk. Iedere maand concentreert ze zich op een ander aspect van haar leven en zo probeert ze stap voor stap een gelukkiger mens te worden. Op zich al leuk om zelf eens te proberen. Het boek staat vol tips en adviezen om mee aan de slag te gaan.Verder is het ook gewoon leuke, luchtige en lichte kost waarbij je moet lachen én waarover je gaat nadenken. Echt een gelukkig vakantieboek.
7. Beyond D&I – Kay Formanek
#MeToo, #BlackLivesMatter en de steeds groter wordende consequenties van Covid-19 op minderheden vraagt om nieuwe aandacht voor Civersiteit en Inclusie. Al lang is gebleken dat divers talent belangrijk is voor het ontwikkelen, behouden en floreren van organisaties. Vriendin Kay Formanek heeft jarenlang ervaring in het begeleiden van organisaties bij het diversiteit and inclusie inbedden in de strategische roadmap. Ze kijkt daarbij ook naar leiderschap en purpose. In gesprek met haar ontdekken we steeds weer hoeveel raakvlakken haar werk heeft met het onze van het creëren van een positieve werkcultuur. Wat zwaardere maar zeker ook belangrijke kost.
8. Corporate Tribe – Danielle Braun en Jitske Kramer
Natuurlijk mag ook het werk van Jitske en Danielle in ons lijstje niet ontbreken. Het is de basis van onze antropologische visie op cultuur. Bovendien nemen de boeken Corporate Tribe en Building tribes zelf je al mee op reis naar stammen en culturen van over de hele wereld. Prachtige bladerboeken en food for thought. De papieren versies zijn te verkiezen boven de digitale, al zijn het ook zware exemplaren om in je koffer mee te zeulen.
9. Put your people first – Monika Hilm
Geluk start met de mensen die werken binnen een organisatie. Wanneer je je mensen op de eerste plek zet, hen vertrouwen en aandacht geeft, zorgt dat dat zij en je bedrijf floreren. Nadat je dit boek hebt gelezen zal je altijd de focus leggen op de mensen waarmee je werkt. Je zal leren waarom geluk het beste middel is om je bedrijf te laten groeien, mensen te behouden en om gelukkige klanten en gasten te hebben die steeds weer terug zullen komen.
10. Het Corporate Brein – Kilian Wawoe
Hoe vaak zou je nog naar kantoor willen? Deze vraag wordt sinds corona in bijna iedere organisatie wordt gesteld. Volgens Kilian zitten er echter drie fouten in de vraag. Het gaat bij werken niet om ‘jij’, maar om ‘wij’. Het gaat niet om ‘hoe vaak’, maar om ‘wat’ je op kantoor komt doen.  En het gaat niet om ‘willen’, maar om wat we afspreken wat we op kantoor ‘doen’. De juiste vraag is dus: ‘wat gaan we met de kennis die wij hebben opgedaan doen zodat we het team (op afstand) kunnen laten functioneren?’ Het boek biedt een grondige en wetenschappelijke analyse, die praktisch wordt uitgewerkt en de vraag beantwoordt welke lessen we kunnen trekken en welke kansen we kunnen verzilveren.
Tot slot
Hierbij een leuke toegift: het gratis te downloaden The Happy Manifesto van Henry Stewart.
Heb je zelf nog leuke boekentips? Laat het ons weten.

Leave a Reply