Skip to main content

‘Wat studeer jij?’ De vraag die je als student zo vaak wordt gesteld dat je hem waar mogelijk ontwijkt of beantwoordt met iets interessanters dan wat je werkelijk studeert. De gevreesde vraag wordt mij nog geregeld gesteld, ook al werk ik inmiddels al zes maanden bij Lemonlab en Happy Office. Het mooie is dat ik nu niet meer hoef te vertellen dat ik studeer voor piloot of dieren psycholoog maar dat ik gewoon een interessante baan heb. Wat doe ik dan? Ik werk bij een bedrijf dat mensen gelukkig maakt op hun werk. En ik maak websites, ook leuk.

Ochtendstress

Vervolgvraag is vaak hoe we dat dan voor elkaar krijgen, die gelukkige mensen. Dat ga ik nu niet uitleggen (maar neem vooral contact met me op als je hier meer over wilt weten). Wat ik wel ga delen, is een ervaring van mij als onderdeel van een Happy Office. Wat een Happy Office in de praktijk betekent hangt af van de werknemers (niet iedereen wordt gelukkig van dezelfde dingen!) en het bedrijf (niet alles zal altijd mogelijk zijn, maatwerk!). Persoonlijk kan ik vertellen dat ik elke week zeker twee keer te laat kom. Al valt er inmiddels nauwelijks te spreken van te laat. Toen ik hier begon was ik er heel gehaaid op om stipt 9 uur binnen te komen. Dit was mijn manier om te laten zien dat ik heel toegewijd was aan mijn nieuwe baan. Maar de Martijn van Loon-kenners onder jullie weten wel dat de ochtend niet mijn sterkste dagdeel is. En ja, een verloren sleutel hier, een lekke band daar of een niet gezette wekker (ik zou later beweren dat hij kapot was) zorgde voor best wat stress als ik weer eens later dan afgesproken binnen kwam.

Tien minuutjes van Martijn

Maar wat viel mij op, ik heb eigenlijk nooit een scheve blik gekregen om de tien ochtendminuutjes van Martijn. Toen het tijdens de lunch een keer ter sprake kwam was het eigenlijk ook geen enkel probleem. Iedereen zag ook wel dat ik die tien minuten aan het einde van de dag er gewoon bij plakte. Wat ook hielp was dat mijn werk gewoon op tijd af was. De boodschap werd dan ook: Martijn doe rustig aan, geen stress, kom gerust iets te laat, als je maar je werk afkrijgt en geen afspraken met klanten mist.

Sindsdien zijn mijn ochtenden heerlijk ontspannen, gewoon nog even rustig ontbijten, kopje koffie en geen bijna-aanrijdingen, omdat ik door rood rijd. Bovendien voel ik me niet alleen beter maar krijg ik in het eerste uur van mijn werkdag veel meer gedaan. Wij weten ook wel dat we bij Happy Office natuurlijk niet de uitvinder zijn van de flexibele werkuren, maar de manier waarop dit tot stand is gekomen is een goed voorbeeld van hoe een Happy Office in de praktijk werkt en waar het concreet toe kan leiden op gebied van geluk en prestaties. Goede dingen dus, niet alleen voor mij, maar ook voor mijn werkgever. Want wat blijkt wederom: Gelukkige mensen presteren beter!

Martijn