Skip to main content

Een van de krachtigste oefeningen uit de positieve psychologie is stilstaan bij dankbaarheid. Wanneer je iedere dag drie dingen opschrijft waar je dankbaar voor bent, word je daar vanzelf gelukkig van, is het advies van de positieve psychologen. 

En inderdaad mij helpt het. Het is een goede tegenhanger voor de negatieve emoties die op een dag ook voorbij komen. Maar dat geldt niet voor een vriendin van me.  Zij vindt het niets en wordt vooral heel ongelukkig wanneer ze iedere dag drie dingen moet verzinnen die goed zijn gegaan.

Dankbaarheid

Dankbaarheid opschrijven of delen, maakt dus niet iedereen gelukkig. Zeker niet als het een moetje wordt. Uit onderzoek blijkt inmiddels ook dat deze oefening in sommige culturen zelfs helemaal niet werkt. Kortom, een universele oplossing om gelukkiger te worden, bestaat niet. En het advies van een ander klakkeloos opvolgen, heeft ook geen zin. Iedereen heeft zijn eigen gewoontes die hem of haar gelukkig maken. Het is dus vooral een kwestie van uitproberen wat bij je past.

Oefening

Probeer gewoon een tijdje, misschien niet iedere dag, of deze oefening iets voor je is. Werkt het niet? Dan hebben we een leuk alternatief, maar daarover meer volgende week. Of mail ons even dan verklappen we je alvast het geheim;-).

Leave a Reply