Skip to main content

Hoe maak je oprechte aandacht concreet? Ga wichtelen. Pas was ik met een vriendin uit eten en zij vertelde me dat ze bij haar op school Wichtelen. “Eh, Wichtelen…wat is dat?” vroeg ik. Ze legde het me uit dat het een traditie in Scandinavie is. Daar kennen ze het zogenaamde Wichtelmannetje, een soort huiskabouter die mensen verrast.

Lootjes trekken

“Op 11 november, de dag van Sint Maarten, trekken mijn collega’s en ik lootjes,” vertelde ze. “Degene die op mijn lootje staat, ga ik tot 1 december (adventtijd) verrassen met kleine attenties. Een kaartje, een whatsappberichtje, kleine cadeautjes, een gedichtje etc. Ik ben het wichtelmannetje van de persoon op mijn lootje. Zonder dat hij of zij weet wie ik ben, verras ik hem of haar op een zo origineel en creatief mogelijke manier. Er zijn geen vaste dagen of momenten waarop ik iets moet doen. Ik mag het wichtelen helemaal zelf vormgeven. Belangrijk is wel dat het gaat om de kracht van het kleine. Het is bedoeld om iemand licht en warmte te geven in de donkere dagen voor Kerstmis. Mooi he?”

Wichtelen mag altijd

Hoewel de adventtijd voorbij is, vinden wij dat wij dat er nog best gewichteld mag worden. De gedachte is prachtig en van alle tijden. In plaats van lootjes trekken kun je natuurlijk ook gewoon iemand uitkiezen waarvan jij vindt dat hij of zij wat extra aandacht verdient. Heel veel Wichtelplezier.

Join the discussion One Comment

  • Isolde schreef:

    Yes, ik ben helemaal voor wichtelen op het werk, dat doen wij al enkele jaren. Misschien is het allemaal niet zo belangrijk maar de advent tijd begint dit jaar op zondag 29 november en duurt tot en met kerstavond…..Happy Wichtelseizoen!

Leave a Reply