Maandag 20 januari 2020. Het is Blue Monday, bekend als de somberste dag van het jaar. Koud, nog donker als je opstaat en al weer aan het schemeren als je naar huis gaat. De gezelligheid van de feestdagen en is weer voorbij en de volgende vakantie duurt nog wel even. Voor sommigen genoeg reden om een lekker potje te klagen. Volgens Isabelle Gonnissen, initiatiefneemster van de in België heel succesvolle actie Dertig Dagen zonder Klagen, doen we dat veel te veel. Gemiddeld zo’n dertig keer per dag, twee keer per uur.
Lucht op
Laten we eerlijk zijn, af en toe is het best lekker om even te klagen en stoom af te blazen. Dat lucht op. Maar dertig keer per dag, is dat echt nodig? En staan we dan wel voldoende stil bij het effect dat het heeft op anderen? Volgens Cy Wakeman, auteur van onder andere het boek No Ego, besteedt ieder mens meer dan twee uur per dag op het werk aan ‘dramagedrag’: roddelen, klagen, veroordelen en zeuren. Dat komt de resultaten en de sfeer niet ten goede. Ook wij komen het effect van negativiteit regelmatig tegen in ons werk. Wanneer wij met organisaties aan de slag gaan om het werkgeluk te vergroten, horen we vaak dat medewerkers graag de klaagcultuur in het team willen aanpakken.
Bij de koffiemachine
Isabelle’s actie Dertig Dagen zonder Klagen kan daarbij helpen. Zeker als je het samen met je team doet. Als extra tool hebben we een werkblad gemaakt, met wat praktische tips. Hierop kun je bovendien ook bijhouden wat de voortgang is. Zo zorg je samen voor een positievere cultuur in jullie team. Verder kun je ook de poster downloaden die Isabelle in samenwerking met de Week van het Werkgeluk in België liet maken. Hang hem bijvoorbeeld op bij de koffiemachine, want dat blijkt een van de meest favoriete plekken is om negatieve emotes te ventileren. En als je dat vandaag doet, wordt Blue Monday direct een beetje vrolijker.