Skip to main content
De borrelpakketten vliegen over de toonbank deze dagen, iedereen is bezig met het plannen van de digitale kerstborrel. En tegelijk zijn we ook een beetje klaar met het online zijn, zoomen, aan het scherm geplakt zitten de hele dag. In deze post de vijf leukste ideeën om het jaar toch gezellig samen af te sluiten met je team of binnen jouw organisatie. Een beetje online, een beetje offline.

Kerstdiner a grande et petit comité

Met zijn allen aan een grote tafel voor het kerstdiner, het zit er dit jaar niet in. Maar hoe kunnen we toch het gevoel hebben dat we samen eten en samen zijn? Bij Netive VMS hebben ze daar de perfecte variant op bedacht: in kleine groepjes van 3 – 4 mensen gaan ze bij iemand thuis koken en eten. Het werkt zo: vooraf is aan alle medewerkers gevraagd of ze 1. zelf thuis willen koken (zonder collega’s), 2. zelf willen koken en iemand willen ontvangen, 3. bij iemand willen gaan eten. Zo zijn er groepjes gemaakt van 3- 4 personen (inclusief partners, want partners mogen mee eten). Als je optie 1 hebt gekozen, kook je voor jezelf (en partners/huisgenoten). In de week voor het kerstdiner haal je een doos met alle ingrediënten op, op kantoor. Op de grote dag van het diner komt iedereen die gaat kokkerelen bijeen in Zoom, met een kok. De kok geeft instructies, laat zien hoe hij het diner kookt, en helpt bij problemen. Iedereen is dus tegelijk aan het koken. Laptop in de keuken, roeren in de pannen en meekijken met je collega’s. En daarna wordt het diner dus thuis gegeten. Sommige collega’s komen op bezoek, anderen ontvangen een collega, en weer anderen doen het helemaal zelf. Waar jij je goed bij voelt. Ik kan niet wachten om de foto’s te zien!

De grote Vier-je-successen-quiz

Pubquizen zijn immens populair in deze tijd, leuke weetjes over je team, de organisatie, het nieuws, wie kent zijn collega’s en het nieuws het beste? Deze tijd is traditioneel ook de tijd om terug te kijken op het jaar. En, de toevoeging die wij dan graag maken, kijk dan vooral eens terug naar de successen. Wat ging er goed dit jaar? Waar zijn we trots op? Wat hebben we overwonnen? Combineer deze twee goede ideeën tot één! En organiseer een pubquiz over de successen van het afgelopen jaar. Zo zet je daar de spotlight op en dat stimuleert ook volgend jaar om weer successen te delen.

Doe samen iets voor een ander

Een leuke invulling van de kerstborrel. Wist je dat er jaarlijks 200.000 mensen alleen kerst vieren? Veel ouderen voelen zich eenzaam in deze tijd, en een kaartje met kerst helpt daarbij. Voor de kerstborrel stuur je wellicht een pakketje met een drankje, nootje, stukje kaas. Stop daar ook eens 5 kerstkaarten bij. Tijdens de borrel schrijf je samen op de kaarten een boodschap voor een oudere. De kaarten verzamel je en stuur je naar het ouderenfonds. Het ouderenfonds zorgt vervolgens voor bezorging bij ouderen. Samen brainstormen over wat je gaat schrijven, maakt samen iets goeds doen helemaal leuk.

Wichtelen

Wichtelen is een Scandinavische traditie waarbij lootjes worden getrokken. Degene die op je lootje staat, ga je een tijd lang verrassen met kleine attenties. Een kaartje, een whatsappberichtje, kleine cadeautjes, een gedichtje etc. Je bent dus het wichtelmannetje van de persoon op je lootje. Zonder dat hij of zij weet wie dat is, verras je hem of haar op een zo origineel en creatief mogelijke manier. Er zijn geen vaste dagen of momenten waarop je iets moet doen, je mag het wichtelen helemaal zelf vormgeven. Belangrijk is wel dat het gaat om de kracht van het kleine. Het is bedoeld om iemand licht en warmte te geven in de donkere dagen voor Kerstmis. En het kan ook makkelijker en kleiner, want kadootjes krijgen is altijd leuk, vooral als dat een verrassing is en je niet weet van wie het kadootje komt! Trek lootjes (bv met de website lootjestrekken.nl) en koop allemaal een klein kadootje voor een ander. Doe er een briefje bij wat je zo waardeert in je collega en stuur het per post op. Tijdens de kerstborrel pak je samen de kadootjes uit en leest iedereen het briefje voor.

Verbinden tijdens Zoom

Wat we het meeste missen tijdens deze Corona-crisis is ons verbonden voelen met elkaar. Natuurlijk wordt dat bij online contact nooit zo als bij een echte ontmoeting. Maar met deze oefening heb je én veel plezier en voel je je toch met elkaar verbonden. Het gaat als volgt. Goed om vooraf te weten: In Zoom zit iedereen op een andere manier in beeld. Wie bij jou rechtsboven zit, kan bij je collega rechtsonder zitten. Een van de deelnemers is de leider van de groep. Deze persoon geeft elke deelnemer de instructie om de rechterhand links, rechts, boven of onderaan het scherm te houden. Idem voor de linkerhand. Op die manier kun je alle deelnemers met de handen verbinden. De leider maakt een foto of printscreen als iedereen verbonden is. Heb je een grote groep in je Zoom? Maak dan BO rooms van 12 – 20 mensen. De BO die als eerste een foto in de app zet, heeft gewonnen.
(hier een voorbeeld van toen we deze oefening deden met de CHO’s tijdens de Unconference)
CHO unconference zoom

Leave a Reply