Skip to main content

Werkgeluk. We hebben het er veel over en er wordt veel onderzoek naar gedaan. Onze persoonlijk favoriete definitie van werkgeluk is ‘fluitend naar je werk gaan en fluitend weer naar huis.’ Fluiten doe je niet bewust maar gaat vanzelf, omdat je zin hebt om naar je werk te gaan. En fluitend weer naar huis betekent dat je tijdens je werkdag ook genoeg energie hebt opgedaan om ‘s avonds andere leuke dingen te doen. En wat zijn nou die pijlers die bijdragen aan dat werkgeluk?

Bij Happy Office hanteren we de ‘vier pijlers van werkgeluk’. Wat zijn die vier pijlers nou eigenlijk precies? We leggen ze hieronder een voor een uit.

De 4 pijlers van Werkgeluk

Purpose (Betekenis)

Waar kom je ‘s morgens je bed voor uit? Purpose draait om het hogere doel en waar je aan wilt bijdragen in de wereld. Wat is de purpose van jouw organisatie? Welke waarde voegt de organisatie toe voor wie en hoe probeert ze dat te bereiken?

Het is belangrijk dat de purpose van de organisatie in lijn ligt met de purpose van de individuele werknemer en moet daarom helder worden gecommuniceerd. Een krachtige purpose draagt bij aan werkgeluk op o.a. de volgende punten:

 1. Geeft richting en stroomlijnt beslissingen
 2. Motiveert en verbindt intern
 3. Bouwt een verhaal en creëert fans
 4. Trekt talent aan
People (Verbinding)

De P van People gaat om de verbinding met collega’s en de manier waarop je samenwerkt. Kan je helemaal jezelf zijn en je kwetsbaar opstellen? Hoor je erbij en is er vertrouwen in elkaar?

Hoe stimuleer je verbinding?

 1. Door een veilige cultuur te creëren, waarin kwetsbaarheid, openheid en eerlijkheid wordt getoond.
 2. Door het goede voorbeeld te geven.
 3. Door aandacht te hebben en tijd te nemen voor elkaar.
 4. Door oprechte waardering te uiten.

Geef je collega vandaag eens een gemeend complimentje, we vergeten vaak elkaar te waarderen voor het werk wat iemand doet door de drukte van de dag!

Progress (Voldoening)

Progress gaat over het behalen van resultaten in betekenisvol werk en over het kunnen groeien en ontwikkelen. Je ervaart voldoening wanneer er successen gevierd worden en wanneer je autonomie en verantwoordelijkheid hebt. Het is het vinden van de ultieme balans tussen uitdaging en je (groeiende) capaciteiten waardoor je in de zogenaamde ‘flow’ terecht komt.

 1. Maak resultaten zichtbaar
 2. Vier de grote en kleine successen (focus op wat lukt)
 3. Formuleer heldere en betekenisvolle doelen
 4. Geef autonomie en verantwoordelijkheid
Positivity (Positiviteit)

De vierde P van het Werkgeluk Diafragma gaat over Positiviteit en Plezier. Lachen en plezier maken zorgen voor een betere sfeer, meer creativiteit en meer werkgeluk. Positiviteitop de werkvloer is een belangrijke reden om te werken en stimuleert juist de leercurve.

Wat kun je doen?

 1. Creëer gewoontes, rituelen, omgeving waarin plezier centraal staat (organiseer leuke events zoals een bier en pizza sessie of een tafelvoetbaltoernooi en zorg voor een inspirerende werkomgeving)
 2. Goede voorbeeld: Heb zelf ook plezier!
 3. Onverwachte leuke dingen doen
 4. Zorg ervoor dat het niet oppervlakkig wordt!

Je kunt van alles doen, klein en groot om elk van de vier werkgeluk pijlers te stimuleren binnen je organisatie. Ideeën nodig? Kijk in onze shop voor leuke tools of doe mee met een van onze superleuke workshops! 🙂

Als je een echte expert of het gebied van werkgeluk wilt worden kun je natuurlijk ook de opleiding tot werkgelukdeskundige volgen bij onze Happy Office Academy! #spreadhappiness

En onthoud dit: niet het coole kantoor met gratis fruit en de goede koffie maken gelukkig, maar het creëren van een cultuur waarin plezier en werkgeluk centraal staan. Het kantoor en de koffie zijn hooguit de uitingsvormen van de onderliggende factoren en zorgen hoogstens voor werktevredenheid. Omarm de vier P’s!

Leave a Reply