Skip to main content

Bij Happy Office denken we regelmatig na over wat óns nou eigenlijk gelukkig maakt en wat wij nodig hebben voor meer werkgeluk. Ook zien we om ons heen, tijdens keynotes en workshops, duidelijke patronen waar werknemers tegenaan lopen en gefrustreerd van raken.

Zo spreken wij vaak mensen die zuchtend en kreunend een dag door bikkelen die gevuld is met werkafspraken en meetings. Aan het einde van de dag zijn zij vaak leeg en moe en hebben weinig tijd gehad om echt even lekker te werken. Fluitend weer naar huis is er niet bij. Zo stapelt de to-do lijst zich op en zakt het energieniveau en vaak ook de mondhoeken van die werknemer. Zonde! 

We begrijpen dat meetings en afspraken nodig zijn om bepaalde stappen te maken en werk te verrichten, maar dit moet niet ten koste gaan van het werkgeluk. Een dag vol plannen met afspraken is daarom niet altijd het beste idee. Kan het meer verspreid over de week? Zijn de meetings wel echt nodig en ben jij de beste persoon om aanwezig te zijn?

Afspraak-vrije vrijdag

Bij Happy Office gaan we nog een stapje verder. Wij pleiten voor een heuse afspraak-vrije werkdag. Dit houdt in, een hele dag geen afspraken, dus een dag waarop we onze werkplek niet hoeven te verlaten. Behalve natuurlijk af en toe een wandelingetje. In ons geval betekent dat een hele dag aan onze eigen keukentafel. Geen fysieke afspraken maar ook geen belafspraken, want die komen er anders vaak voor in de plaats. 

Sinds deze maand hebben wij de vrijdag omgetoverd tot afspraak-vrije-vrijdag. We plannen al onze afspraken en overleggen in de overige vier dagen. De vrijdag gebruiken we om werk wat af moet echt af te kunnen maken, we hebben ruimte en tijd om nieuwe dingen te creëren en besparen reistijd.

Kortom, we kunnen eerder aan de vrijdagmiddagborrel, met volle aandacht luisteren naar de kinderen die uit school komen en we hoeven zelfs onze joggingbroek niet te verwisselen voor een serieuze broek.

Onze conclusie so far? We love it!

Op sommige vrijdagen is het moeilijker dan we dachten om hem echt afspraak-vrij te houden, maar het levert ons zoveel op! We hebben eindelijk echt te tijd om ergens voor te gaan zitten of over na te denken, kunnen een dag compleet zelf indelen wat betekent dat we efficiënter te werk gaan. En de rust van een afspraak-vrije dag doet veel goed voor ons energieniveau. 🙂

Doe je mee?

Wij roepen daarom heel werkend Nederland op om te gaan experimenteren met een afspraak-vrije werkdag. Track je energieniveau, meet je productiviteit en zie hoe jouw to-do lijst en onbeantwoorde e-mails eindelijk vermindert. Heb ik al genoemd dat het bovendien nog goed is voor het milieu als we met z’n allen één dag niet de deur uitgaan?

Meer weten over hoe je nou zo’n afspraak-vrije werkdag in moet plannen voor jouw organisatie of meer inspiratie nodig om jouw energieniveau te kwadrateren? Mail dan naar elise@happyoffice.nl of kom eens langs voor koffie (maar niet op vrijdag!)

Leave a Reply