Skip to main content

We brengen veel tijd door op ons werk, gemiddeld zo’n 80.000 – 90.000 uur in ons leven. Bovendien heeft hoe we ons voelen op het werk grote impact op onze gezondheid en ons succes. Het is dus enorm belangrijk dat we ons werk overall als positief ervaren en daarbij speelt de organisatiecultuur een grote rol. Wanneer weet je of jullie werkcultuur leidt tot het floreren van je medewerkers of dat het tijd wordt voor actie? Ontdek de vier duidelijke signalen.

1. Jullie weten niet meer voor wie en wat jullie je bed uitkomen

Ons onderzoek naar hoe het staat met het werkgeluk in Nederland vertelt ons dat het werkgelukcijfer al jaren ongeveer gelijk blijft. Echter, ons gevoel van betekenisgeving, een belangrijke pijler van een positieve werkcultuur, is het afgelopen jaar gedaald. Weten en voelen wat we bijdragen voor wie is lastiger dan ooit. Wil je weten hoe het er bij jullie voor staat? Vraag eens aan een paar willekeurige collega’s waarvoor zij ’s ochtends hun bed uitkomen. Als het antwoord is: ‘Voor de kinderen of de hond’, dan is dat een eerste signaal. Als ze vervolgens ook geen antwoord kunnen geven op de vragen: ‘Wat dragen jullie bij voor wie?’ en ‘Wat zijn de belangrijkste waarden van onze organisatie?’ dan is er werk aan de winkel.

2. De betrokkenheid bij elkaar is ver te zoeken

Natuurlijk is door Corona het gevoel van verbinding met de organisatie en elkaar gedaald, maar inmiddels moeten daar ook oplossingen voor gevonden zijn. Willen je collega’s niet meer terug naar kantoor? Willen ze zelf kunnen bepalen wanneer ze van waaruit werken? Dan is dat een duidelijk signaal. Werken in de 21ste eeuw is geen individuele aangelegenheid. Om jullie doelen te bereiken, moet je samenwerken en dat kan alleen als je elkaar goed kent en wat voor elkaar over hebt. Ga dus meteen het gesprek aan om te kijken hoe jullie hybride kunnen SAMENWERKEN. En dat begint niet met de vraag: ‘Hoe vaak, wanneer en wil jij waar werken?’ maar met de vraag: ‘Wat hebben wij als team nodig om onze doelen te bereiken?’.

3. De werkdruk loopt op terwijl de resultaten achterblijven

Loopt de werkdruk op, terwijl de resultaten achterblijven? Kun je niet de juiste mensen vinden en al helemaal niet vasthouden? Maak je je zorgen over het aantal collega’s met dat stress- en burn-out klachten? En laat het ziekteverzuim een stijgende lijn zien? Dan zijn dat signalen met een hoofdletter als het gaat om het onder de loep nemen van je organisatiecultuur. Maar ook als je rollende ogen ziet wanneer je het hebt over nieuwe werkwijzen en veranderingen. Wordt het niet eens tijd om vragen te stellen en eens echt goed te luisteren naar wat er speelt.

4. Jullie nemen te weinig tijd om lol te maken

Hoewel ons werkplezier sinds een jaar weer wat is toegenomen, is het door het hybride werken soms nog best stil op kantoor. Wordt er bij jullie nog genoeg gelachen en lol gemaakt? Komen collega’s nog steeds met enthousiasme naar de vrijdagmiddagborrel, de bedrijfsuitjes en personeelsfeestjes? Oftewel, is er nog voldoende tijd en aandacht voor plezier en positiviteit of de animo laag en staan de activiteiten op een laag pitje? Ook dan is er serieus werk aan de winkel.

Één of meer vinkjes?

Een of meer vinkjes van toepassing op jullie organisatie? Dan zijn de signalen daar en is het tijd om aan de slag te gaan met jullie organisatiecultuur. En nee, dat is niet makkelijk. Ook niet moeilijk trouwens. Het is vooral noodzakelijk. Want als je niks doet, weet je zeker dat het mis gaat.

Wil je weten hoe je het praktisch maakt? In de opleiding Positive Culture Agent leer je alle kneepjes van het vak. Wil je in je organisatie aan de slag en heb je daarbij hulp nodig, stuur ons dan een berichtje info@happyoffice.nl.

Leave a Reply