Skip to main content

De cultuur van straks bepaal je in de tussentijd (nu ;-))

Veel mensen zijn blij dat 2020 voorbij is. Een nieuw jaar voelt toch een beetje als een nieuw begin. Hoewel er in praktische zin niet veel veranderd is. Veel mensen werken nog steeds thuis, kinderen gaan (weer) niet naar school, en we zoomen nog steeds wat af, ook met verjaardagen en feestdagen. Een positiever perspectief, van iedereen gevaccineerd en geen overvolle IC’s, lijkt nog ver weg. We zien dat veel mensen en teams in de wachtstand staan. Wachten tot het allemaal weer beter wordt, of dat het weer ‘normaal’ wordt. Jitske Kramer noemt dat in haar boek ‘Werk heeft het gebouw verlaten’ tussentijd. De tijd tussen het ene tijdperk en het volgende. En juist in deze tussentijd, waarin veel van onze vertrouwde routines en gewoontes los zijn gewrikt, is het tijd om na te denken en in actie te komen. Want met die grote schoonmaak, daar kan je nu al mee beginnen.

Was alles wel zo leuk?
Je kan er natuurlijk eh…. donder op zeggen, dat als je straks weer naar kantoor gaat, dat vies tegen gaat vallen. We hebben het kantoorwerken misschien wel een beetje geidealiseerd. Waren ook de file vergeten. Een deel van je collega’s heeft de voordelen van het thuiswerken omarmd en is er niet. Terwijl jij net even gezellig koffie wilde drinken of een vergadering wilde plannen. Corona voorbij, en we zitten nog steeds in Zoom of MS teams… of nog ingewikkelder, de helft via Zoom en de andere helft wel bij elkaar.

De cultuur van straks bepaal je NU
Nu is dus het moment om bepalen hoe jullie straks willen samenwerken. Wat is straks kenmerkend voor jullie organisatie- en teamcultuur? Hoe willen jullie bijvoorbeeld de goede dingen die het thuiswerken heeft opgeleverd, vasthouden? Hoe zit het met vertrouwen, autonomie en leiderschap? Welke structuren hebben jullie nodig? Welke rituelen werken goed en willen jullie behouden? Nu alles anders gaat, bestaat de kans dat ook diepgewortelde overtuigingen op lossere schroeven zijn komen te staan. En dat geeft je nu de kans om je cultuur eens goed op te poetsen.

Word een Positive Culture Agent
Om je cultuur te beïnvloeden moeten je collega’s en jij begrijpen hoe cultuur in elkaar steekt, waar je direct en indirect kan beïnvloeden, welke rol jij en anderen daarbij hebben. Op 20 januari start de opleiding Positive Culture Agent, waarbij we je precies dat leren! Wil jij de diepte in om organisatiecultuur te begrijpen en effectief te leren veranderen? Doe dan mee!

De opleiding bestaat uit 10 modules, start op 20 januari en is afgerond voor de zomer. We werken met online interactieve Zoomsessies (4 uur, per 2 weken) en een online leeromgeving met video’s en opdrachten. Meer informatie vind je hier. Direct inschrijven of overleg of dit past bij jou? Klik hieronder.

Leave a Reply